Zanimljivosti
15.10.2019.

KOJI JE POLOŽAJ RUKU PRAVILAN PRILIKOM TRČANJA?

Zanimljivosti

Iako vam možda ne deluje tako, ruke su veoma bitne tokom trčanja. Pravilno držanje ruku i njihova upotreba može mnogo da vam pomogne da ubrzate tempo trčanja ili da "preživite" uzbrdice na stazi.

 

Sigurno ste do sada čuli da je neko nekada na stazi govorio "vuci rukama", kao da će te ruke preuzeti ulogu nogu, osloboditi jedan deo njihovog tereta i rasteretiti noge. Kada više zamahujete rukama, pogotovo na uzbrdicama, vaše noge mnogo više rade mehanički (u fizici se to naziva princip klatna), čime dajete malo oduška mišićima nogu. Ipak, nije svako zamahivanje rukama pravilno i ja ću sada pokušati da vam objasnim šta ruke treba da rade tokom trčanja, a šta ne!

 

Položaj ruku koji treba da izbegavate tokom trčanja

Izbegavajte: 

  • Šake zgrčene u pesnicu (niste na boksu nego na trčanju, opustite se),
  • Preveliku amplitudu prilikom zamaha ruku (nemamo moć da letimo i ovo će vas samo još više umoriti),
  • Uvrtanje ramena (vaše četiri tačke – kukovi i ramena – treba da budu okrenuti u smeru u kom trčite, a ne da trošite energiju mlateći ih levo desno),
  • Previše savijene ruke (tako dodatno opterećujete bicepse),
  • Ruke mnogo odmaknute od tela (nemate krila, nećete poleteti).

To su neke od osnovnih grešaka koje ljudi prave sa rukama. Većina njih troši previše energije, a to ne bi trebalo da se dešava.

 

Položaj ruku koji je pravilan prilikom trčanja

Da bi vam trčanje bilo mnogo lakše, vodite računa da:

  • Šake budu opuštene, poluotvorene, u prirodnom položaju,
  • Rukama uglavnom zamahujete unazad. Napred će se same vratiti, dok amplituda treba da ide do grudi, ne preko (kada trčite uzbrdo onda zamahujte rukama što više možete - biće vam lakše),
  • Ramena budu opuštena i mirna, okrenuta ka napred,
  • Laktovi budu savijeni do nekih 90 stepeni ili koji stepen više,
  • Ruke budu uz telo ili barem blizu tela.

Ono što vam preporučujem kada vas tokom trčanja zabole ruke od istog položaja, jeste da ih slobodno nekoliko puta opustite i protresete. Taj pokret će vam malo opustiti mišiće i pomoći da krv lakše cirkuliše. Ruke možete da podignete i iznad glave, kako bi vam se krv iz šaka vratila malo unazad. Ja često podignem šake na gore, kada je vruće i kada krenu da mi otiču prsti, jer mi to stvara veoma neprijatan osećaj. Kada ih podignem, otok splasne i bude mi mnogo prijatnije!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""