Zanimljivosti
29.10.2019.

FUTURE OF FAST: Nike ZoomX Vaporfly NEXT%, patike u kojima je oboren maratonski rekord

Zanimljivosti

Subota, 12. oktobar 2019. godine, dan je koji će definitivno ostati upamćen u trkačkoj istoriji! Toga dana je, na nezvaničnoj maratonskoj trci u Beču, u Prater parku, kenijski maratonac Eliud Kipchoge postigao nešto u šta se verovalo da je malo moguće – distancu od 42 km istrčao je za manje od dva sata, tačnije za 1:59:40.2, dokazavši celom svetu jedinstvenu parolu NO HUMAN IS LIMITED. Kipchoge je tim podvigom postao prvi čovek kojem je to pošlo za rukom, oborivši pritom rekord Roger Bannister-a star 65 godina. Njegov verni pratilac tokom cele trke, pored pejsera koji su sve vreme trčali s njim, bile su i Nike Zoom Vaporfly NEXT% patike za trčanje, poslednji izdanak iz performance-boosting Vaporfly dizajnerske radionice brenda Nike.

 

Tokom svog trkačkog podviga, Kipchoge je držao tempo od 2 minuta 50 sekundi po kilometru – što je ekvivalentno brojki od 422 puta istrčanih 100 metara brzinom od 17,2 sekunde.

 

Nadljudski podvig ovog kenijskog maratonca izgledao je kao san pre samo nekoliko godina. Naime, 2010. godine vebsajt Science of Sport iskazao je „bojazan“ da će svet 80 godina morati da čeka da jedan čovek istrči maraton za dva sata. Kipchoge je njihovu tvrdnju prvi put pokušao da porekne 2017. godine na stazi Formule 1 u Monci, u okviru Nike-ovog projekta Breaking 2. Uspeh je izostao za samo 26 sekundi (mada se i taj podvig ne bi mogao nazvati neuspehom).

 

Zahvaljujući ispisanoj istoriji, Nike Zoom Vaporfly NEXT% postale su model koji se u trkačkim krugovima naziva „najbrža maratonska patika“.

 

Nakon polemike koja je nastala na društvenim mrežama onog trenutka kada je njegov release najavljen, čelnici brenda Nike otkrili su tajnu koja se krije iza ovog „eksplozivnog“ modela. On predstavlja naslednika Nike Vaporfly 4% patika za trčanje, kod koje je kao glavna performansa istaknuta brzina koju pružaju trkačima. Naime, trkači su za četiri procenta brži u tim Vaporfly patikama nego u bilo kom drugom modelu.

 

Još od njihovog debija 2017. godine, Vaporfly patike postale su omiljeni model profesionalnih trkača i ljudi koji se rekreativno bave trčanjem. Do sada su uspevale da izmaknu zabrani Svetske atletske federacije, ali je pitanje da li će se to dogoditi i sa novim Vaporfly Next% patikama. Prema rečima dizajnera, ove Nike patike štede energiju trkača mnogo više od njihovih prethodnika. Studije koje su tim povodom urađene pokazale su da model pruža mnogo više od četiri procenta uštede energije prilikom trčanja, koliko je do sada bilo dozvoljeno. Zato i ne čudi što svetski rekord Kipchoge-a nije uvažen kao zvanični. Tome je svakako doprinela i činjenica da je najboljeg maratonca svih vremena, kako ga mnogi nazivaju, pratila falanga pejsera i da je trčao deonicom koja je doprinela uštedi vremena.

 

To svakako ne umanjuje performanse ovog Nike modela. Pitate se kako one „rade“? Istraživanja su pokazala da je ušteda energije na Vaporfly modelu postignuta zahvaljujući dvema komponentama: peni na međuđonu i karbonskoj ploči od vlakana koja je umetnuta između.

 

Rezultati su takođe pokazali da je pena u međuđonu (Nike je naziva ZoomX) istovremeno popustljiva i čvrsta. Prostim jezikom rečeno – ona je mekana i prozračna. Takav sastav pene doprinosi apsorpciji energije prilikom svakog susreta s podlogom, vraćajući deo energije trkaču. Kako to zapravo funkcioniše u praksi ostaće nejasno, ali definitivno postiže rezultate. Upravo model Vaporfly Next% sadrži više ZoomX pene od svih njegovih prethodnika, čime garantuje i veći komfor i veći povrat energije tokom cele trke.

 

Da manje nije uvek više, dokaz je potpuno novi materijal koji su dizajneri brenda Nike osmislili za izradu gornjišta – VaporWeave. Napravljen je od posebno tkane mreže koja je lagana i prozračna, sadrži TPU i TPE termoplastike, te stopalu pruža udobnost i stabilnost prilagođavajući mu se u potpunosti. Unapređeni sistem pertlanja koji prolazi kroz lagane školjkice smeštene na bočnim stranama služe da spreče dodatno opterećenje stopala. Šta to znači? One dodatno redukuju težinu patika i oslobađaju pritisak koji stopalo trpi prilikom dodira s njom.

 

Ploča izrađena od karbonskih vlakana, smeštena u delu između međuđona i đona, doprinosi stabilnosti i sigurnosti zglobova, dok širi prednji deo patike u delu kod prstiju tokom trčanja uključuje i prednji deo stopala. Fleksibilni žljebovi koji se prostiru celom dužinom đona omogućavaju odličnu trakciju na svim podlogama i u različitim vremenskim uslovima.

 

Kao prvi specijalizovani trkački šop u Srbiji, s ponosom možemo istaći da Nike Zoom Vaporfly NEXT% patike za trčanje možete pronaći i u našoj ponudi. Time smo se ubrojali u grupu tri trkačka šopa u Evropi koja su dobila ekskluzivno pravo da predstave „najbržu maratonsku patiku“ u svojoj ponudi.

 

Do nekih novih rekorda, novih inovacija i maestralnih trkačkih poduhvata...

 

Model Nike Zoom Vaporfly NEXT% pronađite u Uzun Mirkovoj 10 ili naručite online.

 

Run’n More tim

Trenutno nema komentara