Zanimljivosti
14.11.2019.

KAKO IZGLEDA I ČEMU SLUŽI TEST OPTEREĆENJA?

Zanimljivosti

Ljudi misle da mogu sve samo zato što nisu profesionalni sportisti. Međutim, čak iako se sportom bavite rekreativno, neophodno je da znate do koje mere smete da se izlažete fizičkom naporu. Zdravlje uvek treba da bude na prvom mestu – pre trčanja, posla i svakodnevnog stresa, pa pored skenera stopala, uz pomoć kog možete odabrati najbolje patike za trčanje, neophodno je da uradite i test opterećenja.

 

Test fizičkog opterećenja predstavlja dijagnostičku metodu kojom se proverava stanje krvnih sudova i srca. Trebalo bi da ga rade svi sportisti, profesionalci i rekreativci, kako bi ustanovili da li imaju poremećaj srčanog ritma. U novom videu koji smo snimili sa Nelom Bunčić, uz pomoć dr sci med Ljiljane Jovović, kardiologa interniste, otkrivamo vam kako izgleda i čemu služi test opterećenja.

 

 

Tokom testa fizičkog opterećenja određuje se submaksimalna frekvenca. To je frekvenca do koje treba trenirati, odnosno frekvenca do koje naše srce može da podnese fizički napor. Kod pojedinih ljudi, koji već imaju poremećaj srčanog ritma, tokom treninga srčani ritam može doći u normalu, što je dobro jer im omogućava neometanu fizičku aktivnost. Sportisti kojima se tokom treninga primeti poremećaj srčanog ritma, moraju mnogo više voditi računa o fizičkom naporu kojem se tom prilikom izlažu.

 

Test opterećenja može se raditi na bicikli ili pokretnoj traci, dok postoji i tzv. stres EHO test, koji se preporučuje ljudima koji imaju problema sa kukovima i kolenima.

 

Nela u videu radi test na bicikli. Na nju je, tokom vožnje, priključeno 10 elektroda koje mere EKG i krvni pritisak. Tokom vožnje, na svaka tri minuta se povećava opterećenje, čime se određuje kako sportista toleriše fizički napor, da li postiže maksimalnu frekvencu, što je i poenta testa, kao i da li ima promene srčanog ritma. Rezultati će vam pomoći da utvrdite da li je vaš organizam sposoban da izdrži fizički napor kojem ga izlažete.

 

Ukoliko planirate da počnete da trčite ili ste već trkač, obavezno uradite test fizičkog opterećenja. Ne dozvolite sebi da osećate mrzovolju da odete do prve kardiološke ambulante, uradite test i proverite svoje zdravlje! Ako su rezultati dobri, nabavite za sebe kompletnu trkačku opremu i pravac na stazu.

 

Run’n More tim

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""