Zanimljivosti
10.02.2020.

OPREMA ZA TRČANJE - ŠTA JE POTREBNO MUŠKARCIMA, A ŠTA ŽENAMA?

Zanimljivosti

Oprema za trčanje - tako opširna tema! Akomene ako pitate, treba vam SVE i kupite sve. Šalim se malo, jer ja OBOŽAVAM sportsku opremu i da mogu svuda bih išla u patikama, helankama i duksevima.

 

Kada je oprema u pitanju, kod oba pola je najvažniije da bude udobna i da vas ništa nigde ne žulja, jer ako je to slučaj na početku, na kraju trčanja će već da vam već napraviti ozbiljniji problem. To znači da, pre svega, treba da sečete duge etikete koje će vas verovatno u nekom momentu žuljati.

 

 

Materijal opreme treba da bude prilagođen sportu kojim se bavite. U našem, trkačkom svetu, to je najčešće Dri-Fit materijal, koji upija znoj i brzo se suši tako da postoje manje šanse da se prehladite. Kada je pamuk u pitanju, ja bih ga lično izbegavala, jer brzo upije znoj i na vama ostaje majica koja je mokra i koja može samo da vam pravi problem i izazove prehladu.

 

Čarape za trčanje mogu da budu različite, ali se trudite da budu malo duže od običnih nazuvica, jer ukoliko nemaju produžetak na peti kao prave trkačke patike, postoji mogučnost da vam se na 15. kilometru pojavi žulj koji nastavlja da krvari sve dok ne stanete. Plus, narednih nekoliko dana morate da hodate u papučama (ne pitajte me kako znam, samo mi verujte). Ja bih vam preporučila da kupite 2-3 para pravih trkačkih čarapa i da ih posle trčanja ručno perete, jer se one brzo suše, a značiće vam.

 

Najveća razlika između muške i ženske opreme odnosi se na gornji deo tela. Žene, OBAVEZNO nosite sportske grudnjake. Topići će vam stisnuti grudi tako da nemate problema prilikom skakutanja tokom trčanja i napravljeni su tako da upijaju znoj. Ukoliko trčite u običnom grudnjaku, moći ćete vrlo brzo da ga bacite.

 

 

Kada su muškarci u pitanju, njihov problem sa grudima najčešće se ogleda u vidu krvavih bradavica. Naime, prilikom nošenja širokih majica za trčanje koje nosite sat, dva ili tri, bradavice mogu da prokrvare. Zato muškarcima preporučujem ili uske majice za trčanje koje se ne pomeraju prilikom trka ili da zalepe flastere na bradavice pre dužinskog trčanja.

 

Od donjih delova najčešće nosim helanke, jer ma koliko god mršava bila (pa čak i tokom leta), butine mi se jednim delom taru jedna o drugu i stvara se neprijatan osećaj. Ovo je često kod devojaka, naročito onih koje imaju noge u obliku slova iks ili mnogo jači jedan deo gluteusa od drugog. U tom slučaju noge idu malo ka spolja, što dalje izaziva trenje butina. U šortsu treniram samo kada idem na kraće distance, dok ostalim danima trčim isključivo u helankama koje prekrivaju veći deo butina.

 

Retko koji muškarac ima problem kao devojke, te mogu nositi i helanke i šortseve, kako god želite.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara