Zanimljivosti
04.01.2021.

Da li i kada treba trčati po snegu?

Zanimljivosti

Jedan deo Srbije već je obavio snežni prekrivač. To je period kada se deca raduju, a mnogi sportisti staze pored reke, u šumi ili stadione, zamene teretanom i trakom za trčanje. Ipak, ako mene pitate trčanje po snegu je super. Ljudi, to je toliko lepo, toliko opuštajuće, toliko dobro za vaše mentalno stanje i toliko romantično, da bih ja stalno trčala po snegu. S druge strane, trčanje po snegu može da bude i veoma opasno, pa je zato bitno da dobro ispratite vremensku prognozu.

 

Kada i kako treba trčati po snegu?

 

Po snegu treba trčati uvek kada je bezbedno. To znači da je idealno vreme za trčanje baš onda kada sneg pada, kada je napolju uglavnom izmeđi -2 i 2 stepena i kada sneg veje tako da vam se zadržava na trepavicama i kada možete da uživate u tim pahuljama. Važno je da trčite malo sporije i tamo gde znate da nije klizavo, da postoji velika šansa da je prethodno neko naneo so preko te staze, pa led nije mogao da se uhvati.

 

 

Izbegavajte trčanje po mraku, jer se po mraku mnogo teže primete klizavi delovi staze i veće su šanse da se povredite. Tokom večeri pada temeperatura, pa je moguće i da zaledi baš tamo gde leda nije bilo tokom dana. Sneg koji veje je sigurno bezbedan, jer nije mogao da zaledi, zato izaberite baš taj dan da trčite. Birajte patike namenjene zimskom trčanju, koje imaju izraženiji đon koji će omogućiti stabilnost na snegu. Obavezno nosite kapu, rukavice i šal, jer na taj način čuvate temperaturu tela i manje su šanse da se ohladite, a samim tim i prehladite.

 

Ne zaboravite da se hidrirate nakon trčanja, a ovog puta bi bilo dobro da, pored obične vode, popijete i topao čaj koji će zagrejati vaše telo.

 

Kada i zašto ne treba da trčite?

 

Nikako nemojte trčati napolju kada je temperatura u minusu, a nekoliko dana pre toga je padao sneg, jer su staze SIGURNO klizave (barem u nekom delu) i postoje ogromno šanse da se okliznete i padnete tokom trčanja.

 

Kada su temperature u minusu, možete trčati ako je prethodnih dana bilo suvo. Ali, ako je dva dana pre toga bilo otopljenog snega, on se na minusu pretvara u led.

 

 

Takođe, OBAVEZNO proveravajte nivo zagađenosti vazudha, jer kada je temperatura u minusu a nema vetra, onda je vazduh u Srbiji skoro sigurno veoma zagađen. Postoje razne aplikacije koje mere zagađenje vazduha. Skinite neku, potpuno su besplatne i pratite. Ukoliko trčite po zagađenom vazduhu rizikujete da se vaša pluća ozbiljno razbole.

 

Nikako nemojte trčati bez rukavica, jer se naše telo čak 30% više hladi zbog hladnih ruku, zato OBAVEZNO stavite rukavice na ruke. Takođe, potrebno je da imate pokrivene zglobove na nogama, da vam nijedan deo kože ne bude izložen hladnoći, osim lica naravno. Kapa glavu i uši čuva, a šal (postoje trkački šalovi) može mnogo da znači pri očuvanju zdravlja vašeg grla.

 

Kada su patike u pitanju, trudite se da ne tričite u modelima koji imaju baš ravan đon, jer je moguće da proklizate na stazi. Nemojte trčati ni neke "lude" intervale zimi, naročito ne u krivinama kada možete baš da isklizate sa staze i povredite se. Moja preporuka je da treninzi napolju budu dužinski, sa tempom koji vam odgovara i koji je bezbedan.

 

Trčanje po zimskim uslovima je prelepo i ne treba ga izbegavati, ali treba da vodite računa o svojoj bezbednosti i zdravlju.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)