Zanimljivosti
24.03.2022.

Sve o otpadanju noktiju od trčanja

Zanimljivosti

Ovo je tema koja je s vremena na vreme aktuelna na mom instagramu i sada je upravo taj period. Ovih dana mi je otpao jedan nokat na levoj nozi, ali vidim da će uskoro da otpadne sa istog prsta na desnoj. Zbog mnogo pitanja i pretpostavki na temu otpadanja noktiju, odlučila sam se na ovaj blog − verujem da će mnogima biti od koristi.

 

Zašto otpadaju nokti?

 

Najčešći uzrok otpadanja noktiju na nogama usled trčanja su patike koje ne odgovaraju stopalima. To ne znači da su vam patike male − mogu vam biti knap ili malo veće, ali u oba slučaja su velike šanse da vam otpadnu nokti. Važno je da vam patike za trčanje budu dovoljno prostrane − to podrazumeva patike veće i za ceo broj. Ukoliko trčite u njima maksimum 10 kilometara, možda će i ove malo veće patike da vam budu dobre. Međutim, ukoliko u njima planirate trčanje od 15, 20 ili više kilometara, veoma je važno da vam budu bar jedan broj veće.

 

 

Zbog čega je tako? Tokom trčanja, nogu gurate unapred i tokom tog guranja vaši prsti više puta udaraju o vrh patike − što dužu kilometražu trčite, to će vaši nokti više da nadrljaju. Zato veća patika znači manju mogućnost udaranja prstiju.

Moje patike za maratonsku distancu su i dva broja veće, ali na taj način uspevam da sačuvam svoje nokte.

Drugi razlog otpadanja može da bude i čudan rast noktiju, tačnije nokti koji idu ka gore − oni takođe trpe udarce tokom trčanja. Iako to nije snažan udarac, kao kada vam nešto teško padne na nogu, ti manji i konstantni udarci dovoljno povrede nokat da on na kraju otopadne.

 

Zašto mi otpadaju nokti iako su mi patike velike?

 

Ja imam problem genetske prirode − drugi prst na nozi mi je dosta duži od ostalih i čudnog je oblika, tako da su ti nokti nekako uvek osuđeni da će nakon istrčane maratonske distance da otpadnu.

 

Nakon kog vremena otpadaju nokti?

 

To zavisi od mnogo faktora. Ukoliko su udarci jaki, nokti brzo otpadnu, ali ukoliko su udarci laganiji i konstantni, nokti mi otpadaju tek nakon nekog dužeg perioda − mesec i više dana. Moji nokti ne otpadnu dok ispod njih ne izraste mali, ali zdrav nokat, tako da me to iz ugla estetike teši.

 

Šta raditi sa modrim noktom?

 

Ukoliko vam je nokat modar, a nije naduven i ne vidite nikakve rane, osim redovne higijene, na vama je samo da čekate. Ali, ukoliko imate neko krvarenje ili gnoj, moj savet je da odmah potražite stručnu pomoć i to u vidu lekara. Takođe, ukoliko vam je nokat skoro otpao, ali se jednim delom drži za malo kožice, nikako nemojte da čupate, već uz pomoć grickalice odstranite taj nokat, kako se ne bi sam otkinuo i napravio veliki problem.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_

Trenutno nema komentara