BEOGRADSKI MARATON
10.05.2021.

Sve što treba da znate o 34. Beogradskom maratonu

BEOGRADSKI MARATON

Konačno lepe vesti za trkačku zajednicu! U junu ćemo napokon moći zajedno da trčimo trku, koja će izgledati gotovo identično onima u kojima smo uživali pre pandemije. Za sve koji nisu upućeni, a verujem da većina vas jeste, 34. Beogradski maraton biće održan 6. juna. Pošto je prošlogodišnje izdanje maratona imalo online formu, kao i 99% događaja od početka pandemije, ovo izdanje trke će biti malo drugačije, a ovde vam pišem sve što je relevantno a sada se zna o 34. Beogradskom maratonu. 

 

Start trke 34. Beogradskog maratona

 

Ono što je izvesno jeste da će trka početi ranije nego prethodnih godina, zbog toga što se očekuju malo više temperature u odnosu na one na koje smo navikli dok se trka održavala u aprilu. Još se ne zna zvanični start trke, ali mogu vam reći da će prvi trkači krenuti već oko 7 ili 8 ujutru kako bi se izbeglo jako sunce i visoke temperature. Do sada je trka uvek počinjala u 10h, ali s obzirom na mesec održavanja maratona, potpuno je logično da bude malo ranije. Pravo da vam kažem ja navijam za 7h, a vi?

 

 

Takođe, planira se da ove godine startujemo iz više zona kako bi se što bolje poštovale mere za suzbijanje koronavirusa. Očekujte da će start trajati mnogo duže, ali da će i tokom cele staze jedan duži period prolaziti trkači, kao i da u uskim ulicama neće biti gužve kao nekada.

 

Vremenski uslovi tokom Beogradskog maratona

 

Mnogo je ljudi u potpunoj panici zbog toga što je trka u letnjem mesecu, pa su mnogi imali komentar: "Zar žele da nas ubiju?". Međutim, prema prognozi našeg najpoznatijeg meteorologa, a ujedno i trkača, Nedeljka Todorovića, početkom juna ne bi trebalo da nas stignu tropske vrućine. Možemo očekivati malo toplije vreme, a ako bi sunce zašlo iza oblaka to bi bilo čak i idealno. Upravo zbog potencijalno toplijeg vremena, start trke će biti malo pomeren, jer je rano jutro u stvari najhladniji period tokom dana.

 

Kako se obući za junski maraton?

 

Sigurno se sećate jednog od mojih blogova u kom sam vam pisala kako da preživite trčanje leti. Odgovor na pitanje kako da se obučete za ovaj Beogradski maraton samo je dopuna tog bloga. 

 

Ja uvek predlažem da se za trčanje obučete što jednostavnije i prozračnije, jer ako je toplo znate da garderoba ne utiče dovoljno na to, a ako je hladno onda ćete brže trčati da se zagrejete i što pre završite! Šalu na stranu, ono što treba da obučete je sledeće:

 

  • Patike koje ste već razgazili, nikako nove.
  • Čarape za trčanje koje prelaze visinu patika i ne postoji šansa da vam se "srolaju" i da vas na kraju nažuljaju.
  • Muškarci šorts, devojke šorts ili tanke helanke. Ja konkretno nikada ne trčim u šortsu jer imam neki čudan pokret nogama i na kraju mi se noga o nogu potire i praktično se "ojede" - najviše kada se oznojim.
  • Devojke, nosite top koji ste već ranije nosile i koji nema mnogo snažnu traku ispod grudi. Ja kada nosim topiće sa jakom trakom uglavnom skinem površinski sloj kože koji je odmah ispod trake.
  • Muškarci OBAVEZNO flastere na bradavice kako biste ih zaštitili od potencijalnog krvarenja. Iako vam je majica poznata i znate da vas ona neće nažuljati, razmišljajte i o tome da će biti mokra u jednom momentu i da se vlažna garderoba ne ponaša na isti način kao suva.
  • Kačket za sve kojima sunce smeta!

 

 

Hidratacija pre, tokom i posle trke

 

Vrlo je važno da sa hidratacijom krenete nekoliko dana ranije, jer ćete na trci i kroz znoj i od vrućine i od aktivnosti izgubiti mnogo vode. Ono što se posebno preporučuje za ovu trku jesu sportska pića koja treba da pijete tokom trke, a koja će vam vraćati izgubljene elektrolite i minerale. Nemojte se jutro pred trku nalivati vodom, jer to nema smisla, već ranije krenite da planirate. Dobro bi bilo i da tokom trke prođete kroz neku vodenu prskalicu, da se hidrirate i kroz kožu. Ove godine se očekuje više okrepnih stanica na samoj trci, tako da nema mesta panici, a nije na odmet da pročitate i ovaj tekst o hidrataciji i ishrani pre i na dan trke

 

Vakcina ili PCR test za učešće na maratonu?

 

Kako kažu organizatori Beogradskog maratona, za učešće na trci neće biti potrebno ni jedno ni drugo za državljane Srbije. Ipak, ukoliko dolazite iz neke druge zemlje, za vas će važiti pravila samo na ulasku u Srbiju koja u tom momentu budu na snazi, a za samo učešće na trci neće biti dodatnih pravila. 

 

Ishrana pre i na dan maratona

Moja preporuka je da se fino najedete noć pred trku, ali ne toliko fino da tokom trke imate potrebu za odlaskom u toalet. To jutro doručkujte neki lagani doručak, možda tost sa nekim džemom, a tokom same trke možete pojesti nešto što bude na okrepnim stanicama ili neki gel. Za one koji ne jedu gelove - ponesite kesicu meda i nju popijte tokom trke.

 

Kada završite trku, dobro isplanirajte da već u narednih 45 minuta pojedete neki konkretniji obrok kako bi se vaše telo što brže oporavilo od napora.

 

Vidimo se na stazi!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Trenutno nema komentara