Trening
13.09.2019.

Ulošci za patike - kada su, zašto i kome potrebni?

Trening

Sigurno ste, kao deca, na sistematskim pregledima slušali savete lekara da, ukoliko imate ravna stopala treba da radite vežbe da bi se to korigovalo. Sada kada ste odrasli sigurno više ne idete često na sistematske preglede (mada bi trebalo makar jednom godišnje obaviti kompletan pregled, bez obzira na to što ste zdravi kao dren). Sigurna sam da i ne razmišljate o svojim stopalima i šta se sa njima dešava.

 

Međutim, stopalo je veoma složen sistem koji ima 26 kostiju, 33 zgloba, 19 mišića i čak 107 ligamenata! Zamislite samo kakva bi frka mogla nastati ukoliko jedan od njih "ne štima" u tom sistemu.

 

Ko treba da nosi uloške za patike?

Patike nove generacije u sebi već imaju uložak koji nekima više odgovara, a drugima manje. Ljudi sa pravilno postavljenim stopalima uglavnom ne prave razliku. Osobe sa spuštenim svodom ili potpuno ravnim tabanima (ili bilo kojim drugim deformitetom stopala) ne bi trebalo ni da pomišljaju na trčanje bez uložaka za patike. Žene su čak četiri puta ugroženije od muškaraca, zbog preuske obuće ili štikli.

U ugroženiju vrstu trkača ubrojala bih i ljude sa viškom kilograma koji tek počinju sa trčanjem, jer njihova stopala nose sav teret. Baš iz tog razloga oni treba da obrate posebnu pažnju na đon patika i uložak koji koriste.

Zašto treba nositi uloške za patike?

Uložak služi da pruži stabilizaciju i on nikada nije ravan već ima dodatak koji služi kao podrška za svod, čime se zadržava prirodan položaj stopala. Ulošci ne bi trebalo da budu tanji od 3 milimetra na srednjem delu (gazećoj površini), treba da zadrže balans stopala prilikom gaženja i da apsorbuju udarac o pod prilikom trka (gaženja).

Na našem tržištu mogu se pronaći različiti ulošci za trčanje. Ironman uloške za stopala možete pronaći u našoj prodavnici, ali pre toga treba da uradite pregled, kako biste znali šta vam najviše odgovara. Moj predlog je da na vreme zakažete pregled kod ortopeda koji će vam dati svoje mišljenje i objasniti gde postoji problem, kakve je prirode, kao i kakav uložak treba da odaberete. Za one sa većim problemima mogu da se naprave i ulošci po meri, ali je i za to obavezna poseta ortopedu koji će odrediti da li postoji i kolika je deformacija na stopalu.

 

Ja ne koristim uloške za trčanje, jer su mi stopala manje-više pravilna. Možda mi je malo spušten svod, ali ništa strašno. Svakako u teoriji planiram da posetim ortopeda i da vidim da li treba da koristim neke uloške, ali vi budite brži i odgovorniji od mene i pregledajte svoja stopala da biste što bezbolnije prelazili kilometre!

 


Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""