Trening
08.11.2019.

UMETNOST TRČANJA PO KIŠI

Trening

Iznenadili ste se kada ste pročitali naslov mog novog bloga? Ne, nisam pogrešila, danas ću zaista pisati o umetnosti trčanja po kiši.

 

Trčanje po kiši nije nemoguće, naročito ako govorimo o letnjim i prolećnim kišicama na temperaturi od preko 20 stepeni. Tokom tih dana, kiša predstavlja dobar način da se rashladite i čak olakšava trčanje. Dakle, nemojte misliti da ćete se tek tako prehladiti, pogotovo ne tokom navedenih godišnjih doba.

 

 

Ipak, situacija se menja ukoliko govorimo o jeseni, a uskoro i zimi! Temperature su sve niže, kiše sve češće i žešće. Samim tim se i trkači sve ređe viđaju na stazama, a češće na trakama za trčanje u fitnes centrima. O trčanju na traci sam vam već pisala i zaista smatram da nema razloga da se krijete po unutrašnjosti zagušljivih prostora, već da se malo ozbiljnije pripremite i izađete napolje na hladan i svež vazduh.
 

Da krenemo prvo od stopala! Treba da znate da trčim u standardnim patikama (ne zimskim i ne vodootpornim) dok temperatura ne dođe do nule ili koji stepen gore-dole. Stopala su tokom trčanja zagrejana i možda će vam biti hladno prvih kilometar, dva, ali brzo nakon toga nećete žaliti što ste u klasičnim trkačkim patikama i što vam se stopala ne "kuvaju" u zimskim patikama. Ono što svakako treba da napomenem jeste da zaštitite zglobove! Zato uvek nosim duže čarape koje mi prekrivaju zglobove tokom jesenjeg i zimskog trčanja, dok su leto i proleće uvek rezervisani za nazuvice.

 

Tokom jesenjih i zimskih dana uvek nosim helanke. Trudim se da ne budu baš providne i, kada je mnogo hladno, nosim zimske modele koji su postavljeni i ne propuštaju ni vetar ni vodu. Hladnoća na nogama za mene nikada ne predstavlja problem, osim kada baš veje sneg. U tim vremenskim uslovima najveći problem postaju bokovi i zato obavezno nosim zimske helanke ili makar vežem duks oko struka, pa me čak i to malo zagreje.

 

 

Zaštita gornjeg dela tela najbitnija je tokom kišnih dana, jer ako vam se pluća nahlade, prehlada je zagarantovana. Moj predlog je da imate Dri-Fit majicu i šuškavac koji vas štiti od vetra i ne propušta vodu. Trenutno koristim jedan od modela iz Nike Shield kolekcije i moram priznati da mi mnogo znači za ovakve vremenske uslove. Dovoljan mi je samo jedan u ormanu, jer mi je treba ukupno dva sata da ga operem i osušim i moja je preporuka da imate tako nešto u svojoj kolekciji kako biste mogli da trčite u ovim vremenskim uslovima.

 

Na glavi uglavnom ne nosim ništa ako ne duva baš jak vetar. Ako duva, onda je fantomka na glavi da bih sačuvala sinuse i uši. O gedžetima za trčanje sam nedavno snimila video, pa evo prilike da ovde pogledate šta sam u njemu rekla o fantomkama. 

 

 

Najbitnije je da čim završite sa trčanjem obučete toplu i suvu garderobu ili uđete u toplu prostoriju. Ja odmah ulećem u automobil i vozim se do kuće. U kolima usput skidam mokri šuškavac, majicu i top, a oblačim suvi duks. Tek kada uđem u stan počnem da se istežem ili, ukoliko mi je baš hladno, prvo se istuširam i ugrejem pa se onda istegnem.

 

Vaše telo je zagrejano tokom trčanja i možemo reći da je bezbedno dok je u pokretu. Šanse da se prehladite u tim trenucima su minimalne ili gotovo nikakve! Problem nastaje onda kada telo počne da se hladi, a vi ostanete na hladnom i mokrom. Zato je veoma važno da se odmah presvučete i utoplite, i da uživate u trčanju po kiši i na svežem vazduhu.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""