Trening
27.12.2019.

JAČI DONJI TRBUŠNJACI ZA BOLJE I LAKŠE TRČANJE

Trening

Nije tajna da su donji trbušnjaci slaba tačka i muškarcima i ženama. Najteže se višak masti skida upravo sa tog dela tela, a retke su i osobe koje vole da rade vežbe za ovaj deo tela. Međutim, da biste bili bolji i brži trkač, pogotovo na uzbrdicama, donji trbušnjaci treba da vam budu kameni!

 

Ja sam jedna od osoba koje OBOŽAVAJU da rade vežbe za ovaj deo tela i to je ono što mi omogućava da brže trčim uzbrdo i lakše  povlačim noge prilikom trčanja. Da biste i vi ojačali donje trbušnjake, otkriću vam nekoliko vežbi koje možete da radite kod kuće kada god imate vremena.

 

 

Podizanje nogu za jače donje trbušnjake 

 

Lezite na leđa, stavite ruke ispod zadnjice i zalepite lumbalni deo kičme za pod. Podignite ispravljene noge do pravog ugla i onda ih istovremeno spuštajte do malo iznad poda, ali nikada na zemlju. Dok se vraćate u početni položaj, noge nemojte da približavate stomaku više od 90 stepeni. Ovu vežbu ponovite 20 puta.

 

"Makazice" za jače donje trbušnjake

 

Položaj je isti kao i u prvoj vežbi samo što prvo spuštate jednu, pa onda drugu nogu kada prvu vratite gore. Ruke treba da vam stoje ispod zadnjice, dok lumbalni deo kičme treba da bude prilepljen za pod. Ukoliko možete da spojite lumblani deo leđa sa podom bez ruku ispod zadnjice, to bi bila najbolja opcija za jačanje donjeg stomaka. Ovu vežbu uradite 15 puta svakom nogom (ukupno 30).

 

"Slobodno penjanje" za jačanje donjih trbušnjaka

 

Početni stav za ovu vežbu je muški sklek, sa zadnjicom u ravni kičme. Vučete kolena, naizmenično ka grudima, tako što stegnete stomak i ne podižete zadnjicu ka gore. Ovu vežbu radite 30 sekundi.

 

 

Koso privlačenje nogu

 

I za ovu vežbu je početni stav muški sklek, samo što tokom ove vežbe privlačite kolena ukoso - desno koleno ka levom laktu i levo koleno ka desnom laktu. Vežbu radite 30  sekundi.

 

Plank

 

Čuveni plank izdržaj je idealna vežba za celo telo, pa i za donji deo stomaka. Savijte laktove i oslonite se na njih i na vrh prstiju nogu, tako da vam telo bude potpuno paralelno sa podom. U ovom položaju ostanite 60 sekundi.

 

Uradite ove vežbe za sebe i za poboljšanje vaših perfomansi! Ponovite seriju tri puta i budite sigurni da će vaše telo mnogo lakše i brže trčati!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""