Trening
24.04.2020.

KAKO DA PRONAĐETE MERU U TRENINGU I ODMORITE

Trening

Sigurna sam da vas je mnogo koji ste, kao i ja, vreme karantina posvetili redovnim i skoro svakodnevnim treninzima. Verujte mi na reč, to je najpametniji potez koji ste mogli da napravite! Vreme brže prođe dok se pripremite za trening, tokom treniga i istezanja, pa i dok se istuširate. Na kraju, spremite nešto za jelo i onda ste već umorni... 

 

Trening je idealan način da sve svoje misli i vreme posvetite pozitivnom stavu ka sebi i drugima, za razliku od npr. gledanja televizije na kojoj nas "bombarduju" raznoraznim "otrovnim" informacijama, a koje veoma utiču na našu psihu i raspoloženje. Zbog toga ću iskoristiti ovu priliku da sve vas koji trenirate u karantinu pohvalim i podržim u tome, jer tako održavate svoje fizičko, psihičko i emotivno zdravlje.

 

 

Međutim, uvek treba imati meru kako ne bi došlo do premora. U želji da svakodnevno ispunimo vreme treningom zaboravljamo na odmor i dane pauze jer, ako ne treniramo, ne znamo kako da utrošimo vreme. Moje mišljenje je da aktivna osoba treba da trenira 4-5 puta nedeljno, kako bi mišići imali vremena da se odmore i oporave. I sada, u doba karantina, moje mišljenje ostaje isto, ali pošto verujem da ne možete da se kontrolišete predlažem sledeće aktivnosti koje možete da praktikujete tokom slobodnih dana.

 

Trenirajte, a ne trenirajte uz jogu

Joga je idealan način da ne trenirate, a ipak trenirate. Nećete se oznojiti kao na svakom standardnom treningu, niti ćete imati tako visok puls, ali ćete mnogo poboljšati svoje performanse u vidu fleksibilnosti. Joga se može raditi na svim nivoima, pa ako ne trenirate redovno, počnite sa jogom za početnike i sigurno ćete osetiti upalu mišića za koje do sada niste ni znali da imate. I ja kada god odem na neki jogu dobijem čudnu upalu koja me danima "muči", ali uvek jedva čekam da joj se vratim.

 

Pronađite meru i meditirajte 

Iako može zvučati alternativno, meditacija će sigurno imati blagotovorno dejstvo na vas. Često sam i sama mislila da je meditacija dosadna, ali svaki put kada sam je praktiovala (iako, iskreno, to nije bilo tako često) osećala sam se emotivno lakše i rasterećenije. Na ovaj način možete opustiti i mišiće i misli, ali vežbati disanje i smirivanje pulsa koji su veoma bitni za trčanje.

 

 

Pilates za manje intenzivan trening

Kao i svaka druga vrsta aktivnosti i pilates ima gradaciju u težini. Zato kada kažem pilates, mislim na početni nivo, odnosno pilates najslabijeg inteziteta. Postiže veoma sličan efekat kao joga, samo sa većim fokusom na centralni stub, koji je sve vreme aktivan. Ukoliko imate pilates loptu kod kuće, možete otkriti ceo novi univerzum laganog treninga koji će vam sigurno veoma prijati (pogotovo za leđa).

 

Odmorite uz šetnju 

Ovu aktivnost preporučujem sada, kada su malo popuštene mere zaštite, ali samo u solo varijanti ili sa ukućanima i to u parkovima i šumama gde nema mnogo ljudi, kako bismo se zaštitili i sačuvali zdravlje. Šetnja je odlična da se malo opustite, a ipak pokrenete. Dokazano je da duge šetnje bez nekog daljeg cilja mogu da utiču na kreativnost, pa ako vam fali ideja - pravac u šetnju!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""