Trening
24.11.2020.

MOJ OMILJENI TRENING ZA STOMAK

Trening

Čuvene pločice na stomaku su sigurno najpoželjnija grupa mišića koja treba da bude savršeno izvajana i vidljiva. Ipak, za većinu ljudi najteže je upravo njih "isklesati". Osim toga što je jak i definisan stomak lep za oko, ta grupa mišića je veoma bitna za trkače, jer jaki mišići stomaka pomažu onda kada je najteže na stazi. Zato vam sada pišem moje omiljene vežbe za stomak.


'Zgrčka' kao obavezna vežba za stomak

Početni stav kod ove vežbe podrazumeva da legnete na leđa sa ispravljenim nogama i rukama iznad glave. Podižete se gore tako što noge savijate, a rukama pravite zamah i dovodite ih do nogu, tako da se bukvalno zgrčite. Dok ste u tom položaju, ostajete oslonjeni na pod samo zadnjicom.

 

 

Iz tog položaja se vraćate u početni, a ako želite da dodatno iskomplikujete vežbu, zadržite noge i ruke u vazduhu dok vam je gornji deo tela na podu. Ovu vežbu treba da uradite 20 puta u jednoj seriji.


'Sklopka' - još jedna vežba za savršene trbušnjake

Započnite vežbu tako što ležite na leđima sa ispravljenim nogama i rukama iznad glave, kao u prethodnoj vežbi. Međutim, sada podižete ruke i noge koje su potpuno ispravljene i dolazite u položaj kao kada se sklopite, i ostajete oslonjeni samo zadnjicom na pod. Iz tog položaja se vraćate u početni položaj. Ovu vežbu ponovite 15 puta u jednoj seriji.

 

 

Ruski tvist - dobro poznata vežba za trbušnjake

Početni položaj u ovoj vežbi - zadnjicom ste oslonjeni na pod, a ostatak tela vam je u vazduhu, noge su savijene. Gornji deo tela tvistujete (okrećete se na jednu pa na drugu stranu) dok su vam noge u vazduhu. U ovoj vežbi je najvažnije da jako zategnete stomak kako biste održali balans. U jednoj seriji ovu vežbu radite 45 sekundi.

 

 

Podizanje nogu kao vežba za stomak

U početnom položaju ove vežbe ležite na leđima, ruke stavite pod zadnjicu, a noge ispravite. Noge su ispravljene i podižete jednu, pa drugu nogu do položaja da noge budu pod pravim uglom u odnosu na stomak. Nakon toga, obe noge istovremeno lagano spuštate na pod. U ovoj vežbi je najvažnije da vam leđa ostanu "zalepljena" za pod, a to ćete učiniti tako što ćete jako stegnuti stomak. Vežbu uradite 20 puta u toku jedne serije.

 


 

Vežba za stomak zvana 'Branje jabuka'

U početnom položaju ove vežbe ležite na leđima sa savijenim nogama u kolenima, dok su stopala oslonjena na pod. Podižete gornji deo tela (do lopatica) i rukama vučete na gore kao da berete neko voće, npr. jabuke. Ovu vežbu radite 45 sekundi bez pauze.

 

Ja sam neko ko vežbe za stomak OBOŽAVA da radi i svaki trening ih radim barem u 2 serije, pa to isto preporučujem i vama!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)