Trening
10.08.2021.

Kako da budete profesionalni rekreativac u trčanju

Trening

Kako je trčanje kod nas sve popularnije, tako na ulicama, kejevima i u parkovima možemo videti i sresti sve veći broj trkača koji baš ozbiljno shvataju svoj trening. Ipak, se često dešava da se trčanje preozbiljno shvata, pa se samim tim preteruje i odlazi u potpuno drugu krajnost, pišem vam nekoliko saveta kako da se “profesionalno” odnosite prema svojoj rekreaciji.

 

POČETAK I KRAJ TRČANJA SU BITNI

 

Svaki trkač mora da odvoji vreme za početak i kraj svog treninga, odnosno na zagrevanje i istezanje. Odvojite vreme, posvetite se svojim mišićima i ligamentima i sačuvajte njihovo zdravlje i elastičnost. Možete izdvojiti 7-8 minuta na početku treninga za jedno dobro zagrevanje, ali i na kraju treninga za isti vremenski period možete lepo da se istegnete i tako pomognete svojim mišićima u daljem oporavku. Kao što se svaki profesionalni sportista zagreva i isteže, zašto onda i vi ne biste isto to priuštili svom telu?

 

 

NAPRAVITE PLAN TRKAČKIH TRENINGA

 

Napravite raspored treninga koji ćete poštovati i koji će da u planu imati dane kada odmarate, koliko odmarate, kao i koliko i šta trenirate taj dan. Rekreativac treba da trenira od 3 do 5 puta nedeljno sa pauzama između kako bi se oporavili mišići. Takođe, pored trčanja, ubacite i redovne treninge snage i stabilizacije, a ponekad neki trening možete zameniti jogom ili sličnom aktivnošću, kako biste svom telu dali što više različitih i zanimljivih aktivnosti. Negujte svoje telo kao da ste profesionalac!

 

 

NAUČITE DA PREPOZNAJETE ZNAKE

 

Naše telo nam daje različite znake u zavisnosti od različitih situacija. Ono što vi treba da naučite jeste da prepoznate te znake i da ih poslušate. Najgore što možete da učinite za sebe, svoje zdravlje i svoje telo, jeste da se oglušite na znakove upozorenja i da na taj način napravite malo veći problem. Zato morate da naučite šta vam vaše telo poručuje u svakom trenutku.

 

 

REKREATIVAC TREBA DA UŽIVA U TRČANJU

 

Trčanje treba da vam bude način meditacije, uživanje kako za mozak tako i za telo. Naravno, tokom treninga treba da se umorite, da dobijete po neku upalu mišića, ali ne treba trening da bude nešto što ne želite, ne možete i nešto što vam zadaje više muke nego uživanja. Naravno, drugačije je kada ste početnik, onda vam je svaki trening baš težak, ali posle određenog vremena, trening treba da vam postane uživanje i vreme za vas.

 

Zato i jeste rekreativac, koji treba da uživa u svojoj aktivnosti!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara