Vesti
10.06.2022.

KROZ IZAZOVE I KRIZE DO POBEDE NA ULTRAMARATONU

Vesti

Trčanje je jedan od najboljih načina da pobedite sebe. Ovog puta sam odlučio da preispitam svoje mogućnosti na ultramaratonskoj trci koja je pre nekoliko dana održana na Paliću. Istračati dužinu staze od 50 kilometara bio je pravi izazov. Vremenska prognoza uopšte nije obećavala dobar rezultat – temperatura je bila visoka, preko 30 stepeni. Sunce i toplo vreme do sada su mi bili najveći neprijatelji na trci. Ali, došao sam da se borim –  ili će vreme i staza pobediti mene ili ću ja pobediti njih

 

Izazovi i krize na stazi dugoj 50 kilometara

 

Zbog vremenskih okolnosti, start je bio zakazan za 6 časova ujutro. Staza je kružna, dužine 535 metara i treba preći skoro 100 krugova. Prvih sat vremena je sve bilo u redu, međutim, kasnije nastaju problemi. Temperatura je porasla sa 19 na 24 stepena i počela da mi otežava disanje. Povećano znojenje pokušavam da nadoknadim uzimanjem tečnosti i izotoničnih pića. Teško dišem, padam sa ritmom. Zbog vrućine ne uspevam da održim tempo na 3:55 po kilometru, i padam na preko 4 minuta. Uzimam gel koji treba da mi nadoknadi potrošeni šećer. Dolazi drugi sat trke, uspevam da stabilizujem ritam trčanja i da se vratim u trku. Uzimam 3 tablete dekstroze i odmah se osećam mnogo bolje. Savladao sam krizu. Vrlo je bitno da sačuvate prisebnost i da osećaj slabosti ne ovlada vama, već da snažno verujete da ćete se vratiti u željeni ritam. Dolazi treći sat trke, protrčavam ispod tuša koji je instaliran na stazi. Hladna voda mi pomaže da savladam vrućinu. Još osam krugova do kraja. Temperatura je prešla 30 stepeni. Ponavljam u sebi: "Hajde Ivane, šta je ovo za tebe, izdrži“. Još tri kruga, još dva i – poslednji krug. Uspeo sam! Pobedio sam sebe, pobedio sam vreme i stazu, osvojio srebrnu medalju i postao viceprvak Srbije u ultramaratonu na 50 kilometara.

Koliko je važan adekvatan odabir patika

 

Jedan od najvažnijih kriterijuma prilikom trčanja na duge staze jeste odabir patika. Dvoumio sam se da li da trčim ultramaraton u modelu Saucony Endorphin Pro ili u Nike Zoom Fly. Nike sam uzeo tri dana pred trku, a Saucony tri nedelje ranije. Pošto sam u Endorphin patikama prešao više kilometara i noge su se već navikle na njih, odlučio sam da ne rizikujem sa modelom koji nije bio dovoljno razgažen. Pokazale su se kao izuzetno efikasne. Đon je urađen od pene koja amortizuje energiju svakog koraka. Peta je izdignuta oko 3 cm, što daje odličnu poziciju kukova i gura telo prema napred. Do sada sam uglavnom trčao u adidas Adizero Adios modelu u kojem sam oborio državni rekord u ultramaratonu 2016. godine.

 

Važni saveti za trkače koji trče ultramaraton

 

Ukoliko odlučite da trčite ultramaraton, važno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da prođete što bezbolnije. Na distanci od 50 kilometara, trkač u proseku napravi oko 35000 zamaha rukama i nogama. Pritom dolazi do trenja pazušne jame, bradavice mogu da prokrvare i dođe do ojeda prepona. Potrebno je pre starta namazati kremom preponski i pazušni deo, a na bradavice zalepiti hanzaplast. Ako je sunce jako, staviti belu maramu ili kačket i obavezno zaštitne naočare. Usled visoke temperature, treba piti više tečnosti i polivati se vodom. Redovno uzimati gelove i piti izotonična pića, da bi se nadoknadili ugljeni hidrati koji se izgube tokom trke. 

 

Ivan Miškeljin