Vesti
20.09.2022.

Šta je submaksimalna frekvenca srca i čemu služi

Vesti

Ako se aktivno bavite sportom, sigurno ste do sada čuli da postoje takozvane zone treninga i da na osnovu njih treba da pojačate ili usporite puls tokom fizičke aktivnosti. Verujem da se većina vas nikada nije pozabavila time i šta to zapravo znači u praksi. U nastavku teksta, sa vama delim osnovne informacije o submaksimalnoj frekvenci.

Za početak, da pojasnimo šta je submaksimalna frekvenca srca. Najjednostavnije rečeno, to je broj otkucaja srca u minuti koji bi smeo da bude maksimalan tokom fizičke aktivnosti

Submaksimalna frekvenca se razlikuje od osobe do osobe, u zavisnosti od godina i pola. Formula za izračunavanje ove frekvence, koja je prilično jednostavna (što ne znači i najpreciznija) je sledeća: od broja 220 oduzmete svoje godine i tako dobijete cifru koja je vaša maksimala rada srca. Na primer: ja ove godine punim 31 godinu i moja računica je sledeća: 220-31=189. To znači da moj puls tokom treninga nikada ne bi smeo da pređe 189, a ako pređe – ne bi bilo dobro. Moguće je da mi se ništa ne bi desilo u tom momentu, ali ne bih se usudila da probijem tu granicu. 

Često me pitate koliki mi je prosečan puls tokom trčanja – odgovor je oko 155. Tada i dalje radim aerobni tip treninga i ne ulazim u anaerobno stanje. Meni je puls uglavnom između treće i četvrte zone treninga, ali o zonama treninga i kako ih poboljšati pričaćemo u narednom blogu. Za sada je potrebno da izračunate vašu submaksimalnu frekvencu srca i saznate u kom puslu trčite.

 

Sportski pozdrav!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_