Vesti
26.10.2022.

Recovery i racing patike - da li stvarno ima razlike?

Vesti

Svi koji me prate duže od dva kišna petka znaju da je trčanje deo moje svakodnevne rutine i da mnogo pažnje i vremena posvećujem upravo ovoj aktivnosti. Sigurno ste primetili da na nogama najčešće nosim Nike Alphafly NEXT % patike kojima sam oduševljena. Odlične su za dužinske treninge, intervale, kao i za kraće distance. Ne nosim ih samo kada trčim po neravnom terenu.

 

Prilikom jedne posete Run’n More prodavnici, u razgovoru sa iskusnim poznavaocem trkačkih patika, saznala sam da postoje recovery i racing modeli. Na pitanje “Je l’ imaš neku povredu ili bolove tokom trčanja?” bez razmišljanja sam odgovorila da nemam. Objasnio mi je da su trkačke ili racing patike dizajnirane tako da aktiviraju tetive i ligamente, zbog čega se često javljaju povrede i upalni procesi. Zato bi ove patike trebalo da nosite samo na trkama. Treninge je bolje raditi u recovery patikama koje ne vrše toliki pritisak na noge. Napomenuo mi je da u određenim državama ove patike uopšte ne možete da kupite ukoliko niste ultra brzi trkači, što bi u prevodu značilo da trčite polumaraton za 1h i 30 minuta. Slušajući sve ovo, odlučila sam da uzmem jedne recovery patike. Izabrala sam Nike Invincible Run, u kojima ću raditi sve treninge, osim intervala.

Podsetiću vas da je pre nekoliko meseci počelo da me boli levo koleno i patelarni ligament, a povreda je ukazivala na to da je u pitanju takozvano “skakačko” koleno. Na početku mi nije bilo svejedno, ali sam se ubrzo pomirila sa činjenicom da ću morati da radim vežbe kako bi bol prošao. Kada sam počela da trčim u novim recovery patikama, prvo što sam osetila bio je slabiji i sporiji tempo. Znala sam da ako izguram trening u ovim patikama, to znači da ću u racing patikama biti samo još brža. Već nakon 10, 15 dana trčanja u recovery patikama primetila sam da je koleno prestalo da me boli. Zamislite moju sreću kada sam saznala da ne moram da radim vežbe svakodnevno, već samo da zamenim patike.

 

Zaključak je da postoji ogromna razlika između recovery i racing patika. Teže je trčati u recovery modelima, ali mnogo znači kada imate dve različite vrste patika za istu aktivnost, a nosite ih u različitim okolnostima. Ukoliko niste sigurni da ste napravili dobar izbor prilikom kupovine, uvek možete da se posavetujete sa nekim ko je stručan i zna mnogo o patikama za trčanje. Iz mog iskustva, edukatori iz Run’n More prodavnice vam sigurno mogu pomoći. Ne ustručavajte se da pitate sve što vas zanima.

 

Do sledećeg čitanja, trkački pozdrav!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)