Vesti
14.12.2022.

Iz ugla iskusnih trkača: najbolji saveti za one koji se bave trčanjem

Vesti

Kada je trčanje u pitanju, obožavam da slušam tuđa iskustva i čitam komentare drugih, jer sam mišljenja da od svakog čoveka koga sretnete u životu možete nešto da naučite, bilo dobro ili loše. Pošto je trčanje aktivnost dostupna svima, na internetu možete pronaći pregršt loših, ali i dobrih saveta. Zato sam odlučila da vam napišem najbolje savete na koje sam do sada naišla, najčešće na društvenim mrežama, a koji su mi se činili zanimljivim. Među onima koje ću podeliti sa vama, nalaze se i saveti i pouke koje sam izvukla iz ličnog iskustva.

Odredite ritam koji vam prija, nemojte se usklađivati sa drugim ljudima, i na osnovu njega podesite svoj tempo trčanja za distance i intervale.

Istrajnost je ključ uspeha – pogotovo na samom početku činiće vam se da imate više "loših dana" nego onih dobrih, ali ne dajte da vas to poljulja, već nađite način da prevaziđete poteškoće. To će vam, sigurna sam, mnogo značiti u budućnosti, kako za trčanje tako i za život.

Pravite male korake – nemojte da žurite ka ostvarenju svog cilja, jer ćete brzo da se sapletete u tim velikim i brzim koracima. Morate da uživate u procesu, znajući u svakom trenutku kako ste tačno došli do svog cilja. I zapamtite – svako preskakanje koraka i brzanje može vas koštati mnogo više.

Budite svesni da izlazite iz svoje zone komfora. Pod ovim podrazumevam da će vas nekada nešto i boleti, a to ćete najviše osetiti na psihičkom planu, jer vam je bilo teško da se naterate na to. Svaki izlazak iz zone komfora od vas pravi još jaču ličnost, a svaki od njih sa sobom nosi određeni teret koji treba da prihvatite.

Verujete u proces – za njega je potrebno vreme. Ne gubite nadu i uvek bodrite sebe mišlju da će na kraju sve biti u redu. Trud se uvek isplati, zato budite dosledni i verujte u ispunjenje svojih ciljeva.

Naučite da budete strpljivi – trčanje je odlična aktivnost za savladavanje ove veštine. Ne kaže se za džabe "strpljen, spašen". Strpljenje će vam biti potrebno u mnogim situacijama u životu i dok budete prolazili kroz razne procese, zato je trčanje aktivnost koja će vas naučiti da budete strpljivi.

Zlatno pravilo: uvek za pola broja veće! Volim da kažem i za broj, a radi se naravno o patikama za trčanje. Pola broja veće patike su obaveza prema vašim trkačkim stopalima i nikada to nemojte da  zaboravite prilikom kupovine.

Ne zapostavljajte uživanje – ovo je čest slučaj kod rekreativnih trkača koji zacrtaju neki cilj i uporno idu ka njemu, toliko ozbiljno, da se izgube i zaborave da trčanje nije obaveza kao svaka druga i da zapravo treba da uživaju svemu tome.

Bilo kakav trening je bolji nego nikakav – biće dana kada vam trčanje neće biti ni na kraj pameti, a vi nećete biti raspoloženi za bilo kakav vid fizičke aktivnosti. Baš tada treba da naterate sebe – bićete posebno ponosni, verujte mi na reč.

Izazovi ne postaju lakši, već vi postajete snažniji – ne dozvolite da vas rezultati zavaraju i da pomislite da radite neku jednostavnu stvar. Setite se koliko je na početku bilo teško. Tako je i sada, samo što ste vi jači i kada to shvatite bićete ponosni na sebe.

Trenirajte pametno i slušajte svoje telo. Kroz trčanje ćete naučiti kada treba da usporite, a kada da stanete. Samo slušajte svoje telo i ono će vam duplo vratiti.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)