Vesti
11.01.2023.

Tri mita o treningu i mršavljenju u koje ne treba da verujete

Vesti

Kada neko počne sa treninzima, obično pomislite da je to zato što želi da izgubi nekoliko kilograma viška i zategne svoje telo. Retko kada čujemo da je neko krenuo sa treningom ili trčanjem zbog svog zdravlja, više energije i drugih benefita koje nam redovno bavljenje sportom pruža. I dalje postoje mitovi u koje ne treba da verujete i koje ne treba da slušate.

 

NASTAVI TAKO DA JEDEŠ, SAMO MALO VEŽBAJ I TO JE TO

Ne, nije to to, nikada neće ni biti. Ovo može da izazove čak i suprotan efekat, a to je da se dodatno ugojite, jer počnete da jedete i više nego što ste jeli uz opravdanje “odradio/la sam TOP trening, mogu da se častim”. Ukoliko se baš niste kretali i počeli ste malo da trenirate, svakako ćete videti neki naprerdak na svom telu, ali u suprotnom, ako nastavite da se prejedate dok trenirate, nećete postići mnogo. Problem gojaznosti u 21. veku nije u sedetarnom načinu života, on je svakako loš za naše zdravlje i mišiće, već u tome što nam je brza, nezdrava i kalorična hrana nadohvat ruke i nekada je potrebno svega dva klika da bi ta ista hrana završila u našem stomaku. Nemojte nastaviti da jedete sve i svašta, a počeli ste da trenirate. Neophodno je da promenite način razmišljanja i odnos prema sebi, a ne samo da trenirate par puta nedeljno i mislite da je to dovoljno za vaše zdravlje.

 

RADI TRBUŠNJAKE DA SKINEŠ TO SALO  

Ovo je toliko pogrešno, da boli kada se pročita. Salo se skida smanjivanjem unosa kalorija u organizam, zatim unošenjem potrebnih kalorija, većom potrošnjom energije, građenjem mišićne mase i visokointenzivnim treninzima. Vežbe za trbušnjake će vam “samo” ojačati centralni stub, tako da ćete biti stabilniji i snažniji, ali vam neće skinuti ni gram sala. To što se salo taloži u predelu stomaka je potpuno normalno i prirodno, ali to ne znači da ćemo se sala rešiti tako što ćemo gomilom trbušnjaka napasti tu regiju. Najbolje bi bilo da “probušite kašiku” i počnete više da se krećete, kao i da počnete sa vežbama koje podrazumevaju opterećenje, kako biste izgradili mišiće. Tako ćete se rešiti i sala, dobiti volumen i izgled tela kakav želite i, što je još važnije, poboljšaćete svoje opšte zdravlje.

 

NO PAIN NO GAIN – ili jednostavno rečeno: “MORA DA BOLI”

Kod nas je uobičajeno da se kaže “bez muke nema nauke” i to je istina kada je školovanje u pitanju, ipak to nije situacija kada pričamo o treningu. Nema potrebe da vas nakon svakog treninga nešto boli ili ne daj Bože celo telo. To je možda i OK ako stre recimo Ivana Španović, ali pošto niste, vaš trening ne treba da bude bolna akcija tokom dana. Treba pomerati granice tokom treninga, nekada one budu bolne da bi se pomerile, ali ne treba to da se dešava iz treninga u trening. Uživajte u svojim treninzima i napredujte postepeno.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_