Vesti
24.02.2023.

Pet razloga zbog kojih treba da počnete da trčite u februaru

Vesti

Ako mene pitate, uvek je idealno vreme da postanete trkač. Obučete sportsku garderobu, obujete patike, zategnete pertle i krenete. Ipak, februar je idealan mesec da počnete sa trčanjem, a ovo je top 5 razloga kojima ću vas ubediti da i vi počnete.

 

  1. Februar je veoma blizu proleća i niko ne želi da dočeka proleće, a posle toga i leto nespreman i uljuljkan u zimski san. Zato je ovo idealan period da se pokrenete. Trčanje je najlakša fizička aktivnost za početak, jer vam nije potrebno ništa drugo osim malo dobre volje i upornosti! Sve ostalo dođe vremenom, uz redovnu vežbu.

 

  1. Učešće na najvećoj trci u Srbiji, Beogradski maraton, najveća je spotska manifestacija u našoj zemlji, a energija koja je tamo u visokom naboju, može da se oseti samo na toj trci. Sada je idealno vreme da krenete sa pripremama, jer imate dovoljno vremena da se spremite i za trku na 10km, kao i za polumaraton. Učinite sebi to zadovoljstvo i spremite se za prvu trkačku medalju, a ja vam garantujem da ćete biti veoma ponosni na sebe.

  1. Temperatura – ovo je period kada su temperature uglavnom u plusu. To znači da lagano možete da trčite napolju umesto na traci gde je monotono i dosadno, već možete da birate vaše omiljene ulice, kejeve ili parkove. Možete da trenirate u timu, sa prijateljima ili sa vašim psom, i da ne razmišljate da li će biti prehladno. Iskoristite ovu temperaturnu promenu da napravite malo veću promenu u svom životu.

 

  1. Vitamin D – Napokon posle zime, tmurnog januara i decembra, a vrlo često i novembra, sunce počinje malo jače da sija, a to znači samo jedno – da naša koža može prirodnim putem da proizvodi vitamin D koji nam je i više nego neophodan za zdravlje. Tokom zime smo često u deficitu ovog vitamina, pa ga mnogi unose kroz suplementaciju. Ipak, najbolje je kada ga naše telo samo proizvede, a zbog manjka sunčeve svetlosti to nije tako lako. Zato ćete tokom trčanja više vremena provoditi napolju i dati svojoj koži mogućnost da više proizvodi ovaj vitamin.

  1. Suprotstavljanje prolećnom umoru – svi znamo za čuveni prolećni umor koji počne čim vreme postane barem malo lepše. Trčanje je idealan način da se suprotstavite prolećnom umoru, jer kada počnete sa trčanjem, vrlo brzo ćete osetiti veliki nalet enegije. Tim viškom energije ćete početi da zračite i ljude oko vas, a i sami ćete imati više energije, snage i volje za sve aktivnosti koje vas čekaju tokom dana.

 

Ako ste ikada pomisli Baš treba da počnem da trčim ili To što moj prijatelj može toliko da istrči, a ja ne, u meni izaziva ljubomoru, onda je sada idealno vreme da obe misli svojim delima opovrgnete. A to je vrlo jednostavno – obujete patike i počnete da trčite!

 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_