Vesti
24.03.2023.

Saveti za trčanje tokom ciklusa

Vesti

Često me pitate da li trčim i treniram tokom ciklusa, a moj odgovor je uvek isti. DA! Menstrualni ciklus je nešto što svaka žena ima duži period svog života i mora da se navikne da su ti dani sastavni deo njene rutine.

Ipak, razumem da mnoge žene pokleknu kada su trčanje i trening tokom ciklusa u pitanju. I meni nekad bude izuzetno teško da se pokrenem. S druge strane, dešava mi se da negde oko drugog ili trećeg dana ciklusa imam toliko snage, da mogu da odradim i dva treninga.

Za početak, obratite pažnju kako se hranite u tom periodu. Verujem da se većini, kao i meni, jede junk hrana, ali ne zaboravite da će varenje te hrane da vam oduzme više energije nego što bi trebalo, a zbog ciklusa ste već u manjku sa energijom. Zato ne bi bilo loše da jedete hranu koja je bogata vitaminima i mineralima, da birate namirnice koje će vam dati energiju, ali sa nižim glikemijskim indeksom kako vam energija ne bi iznenada skočila. To znači da treba da izbegavate proste šećere, grickalice, hranu iz pekare i slično.

Bilo bi super kada biste energiju dodatno bustovali tako što ćete se dobro odmoriti, odnosno leći u krevet na vreme, posebno ukoliko sutradan planirate da trčite. Kvalitetan san je svakako poželjan, ali na njega posebno treba obratiti pažnju kada je ciklus u toku.

 

Takođe, ne zaboravite da se istežete, jer će vam to dodatno pomoći tokom osetljivog i bolnog perioda. Meni istezanje pomaže u poboljšanju cirkulacije i smanjenju menstrualnog otoka celog tela, tako da ga preporučujem svakodnevno.

Normalno je da tokom ciklusa imate pad energije, pogotovo tokom prvih dana, međutim meni se energija posebno podigne nakon treninga, iako sam pre istog mislila da neću moći ni da čučnem, a kamoli da uradim trening u punoj snazi. Ako se ni tokom treninga ne podigne energija, slobodno usportie. To je sasvim normalno. Sačuvajte energiju, jer kada prođe ciklus sigurno ćete se vratiti u punom sjaju svojim redovnim obavezama.

 

Vrlo važan podsetnik za vežbanje tokom ciklusa je sledeći: ponesite presvlaku i flašicu sa vodom. Redovna hidratacija je u ovim danima neophodna, jer tečnost gubite – što treningom, što krvarenjem. Zbog toga treba dodatno da vodite računa o svojoj hidrataciji. Što se tiče presvlake, važno je da posle treninga na sebi imate suvu garderobu.

 

Ne treba odustajati od treninga tokom ciklusa, niti imati čuvenu “poštedu”. Samo prilagodite treninge i ishranu, i nastavite potpuno normalno da trenirate tokom ciklusa.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_