Vesti
30.03.2023.

Otkrivamo najnovije modele patika za maraton

Vesti

Ne postoji univerzalno pravilo, ali većina trkača smatra da je nakon pretrčanih 800km vreme da zamenite svoje patike za trčanje. Imajući u vidu savremeni način proizvodnje i stalne inovacije u pogledu tehnologija i materijala, trkački brendovi nam iz sezone u sezonu predstavljaju najnovije verzije svojih modela. Iako je izbor patika za trčanje veći nego ikad, mnogi trkači, pa i oni iskusni, često nisu sigurni koji model da odaberu za sebe. Posebno ako je u pitanju kupovina patika za maraton.

 

Na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira?

 

Bez obzira da li trčite distancu od 21km ili 42km, važno je da patike koje nosite budu u potpunosti prilagođene vašem stopalu i da ste sigurni da u njima možete nesmetano da stignete do cilja. Ne postoji šablon po kome birate patike, ali postoji više različitih kriterijuma koji vam mogu pomoći prilikom odabira. Počnite od specifičnih zahteva vašeg stopala, kao što je vrsta pronacije (većina patika se izrađuje prema načinu na koji trkači gaze), a onda obratite pažnju na dizajn patika. Da li su šire u prednjem delu i ostavljaju dovoljno prostora za prste, da li imaju ojačanje na peti (stabilizator), kakav je sistem pertlanja (da li pruža dodatnu podršku stopalu), koliki je nagib (pad) gazišta i kolika je njihova težina (ovaj deo je naznačen u specifikaciji samog proizvoda). Teža patika može dodatno da vas uspori, a lakša će vam svakako pružiti osećaj poletnosti, bolju amortizaciju i eksplozivnost prilikom odvajanja stopala od podloge.

Najčešće nedoumice kod odabira patika za maraton javljaju se kada stignete do tehnologija, koje se razlikuju od jednog do drugog proizvođača, a imaju za cilj da neki model patika posebno izdvoje u odnosu na ostale. Iako na „prvu loptu“ sve tehnologije deluju slično, one se i te kako razlikuju, ne samo po nazivu, već i po benefitima koje pružaju. Nije tajna da većina poznatih brendova ulaže ozbiljne resurse u laboratorijska istraživanja, testiranja i inovacije, kako bi unapredili svoje patike. Zato nas svake sezone obraduju nekom novom verzijom modela koja je poboljšana u pogledu tehnologija i dizajna. Pa, hajde onda da vidimo koji su to modeli patika za 2023. godinu koji su se izdvojili po svim, gorenavedenim, kriterijumima, a u kojima ćete moći da trčite maraton ili polumaraton.

 

Ovo je naša preporuka najnovijih modela patika za maraton

 

Da krenemo od Cloudsurfer modela, najnovije kreacije švajcarkog brenda za proizvodnju vrhunske sportske opreme, ON. Sa težinom od 245g (ženska verzija teži 205g), nagibom od 10mm, dizajnom prilagođenim neutralnim pronatorima i CloudTec® Phase tehnologijom koja omogućava neverovatno glatko iskustvo prilikom dodira sa podlogom, ovo su patike koje birate pre svega zbog njihove vrhunske udobnosti. Struktura međuđona je optimizovana za aktivnu amortizaciju, pruža nežan prelaz sa pete na prste i sve vreme imate osećaj da trčite po mekoj podlozi. Patike su dizajnirane za svakodnevne, brze ili intervalne treninge, kratke trke, 5K, 10K i polumaraton.

Asics Gel-Nimbus 25 – o ovom modelu nemamo mnogo toga da kažemo osim da je apsolutni pobednik na laboratorijskom testu udobnosti u kom je učestvovalo 100 iskusnih trkača. Zanimljivo je da su u ovo testiranje bili uključeni vrhunski konkurentski modeli, ali i njegov prethodnik, Gel-Nimbus 24, lansiran samo godinu dana ranije. Ali i činjenica da trkači ni u jednom trenutku testiranja nisu znali u kom modelu trče, pa su ocene donosili isključivo na osnovu subjektivnog iskustva. Najnovija Gel-Nimbus verzija izdvaja se težinom od 299g (255g u ženskoj varijanti), nagibom od 8mm, komforom koji je podešen na maksimum i dizajnom koji pruža podršku neutralnim pronatorima. Ključ je u PureGEL™ tehnologiji koja je još laganija i mekša u odnosu na prethodne, nije vidljiva spolja i strateški je integrisana u srednjem đonu kako bi apsorbovala udar i omogućila glatko trčanje.

Klikni i saznaj zašto su Asics Gel-Nimbus 25 najudobnije patike za trčanje testirane od strane trkača.

 

Najnoviji član Clifton porodice, HOKA Clifton 9 u potpunosti menja iskustvo koje imate pod stopalima, unoseći neočekivani komfor u svaki pređeni kilometar. Laganija i udobnija nego ikada, ova patika eliminiše težinu dodajući visini još 3mm i pruža neverovatnu stabilnost i podršku neutralnim pronatorima. Srednji đon je u balansu između visoke responzivnosti i udobnosti, što znači da uz maksimalnu zaštitu dobijate i dodatnu energiju prilikom odvajanja stopala od podloge. Kada želite da trčite brže i efikasnije, oslonite se na Meta-Rocker tehnologiju i kompresovanu EVA penu koja je sve vreme aktivna kako bi vam pružila udobnost i dodatni boost. Težina ovih patika je 248g, odnosno 205g u ženskoj verziji modela, nagib iznosi svega 5mm, a pogodne su za svakodnevne treninge i trčanje na duge distance.

Nike React Infinity 3 Premium patike kao svoj glavni adut ističu React tehnologiju lagane, izdržljive pene koja pruža ciljanu podršku trkaču u tri faze: fleksibilnost kod odvajanja stopala od podloge, glatko trčanje i neverovatnu mekoću prilikom kontakta sa podlogom. Širi oblik patika omogućava više stabilnosti i oslobađanje energije pri svakom koraku. Patike imaju FlyKnit gornjište koje je prozračno i lako se prilagođava obliku stopala, težinu od oko 300g i nagib od 8mm. Uzimajući u obzir sve navedene odlike, ovo je model koji sa lakoćom može da izdrži i maratonsku distancu.

I za kraj, adidas Adizero Super Light, patika dizajnirana za brzinu na kraćim ili dužim distancama, univerzalna trkačka kreacija koja će vas pratiti od svakodnevnih treninga, pa do zahtevnih maratonskih deonica. Kako je Adizero prepoznat kao linija u kojoj trkači širom sveta obaraju svoje rekorde, verujemo da se u najnovijoj verziji krije tajna uspešnog unapređenja performansi i najbolje iskorišćenosti trkačkih potencijala. LightStrike Pro pena u srednjem đonu redukuje ukupnu težinu patike na samo 243g, dok je nagib, odnosno razlika u visini između pete i prstiju 8,5mm. Dakle, ovo su patike za brzo i progresivno trčanje, a namenjene su prvenstveno neutralnim pronatorima.

Svi ovi modeli deo su Run’n More ponude i možete ih pronaći u Uzun Mirkovoj 10 ili na našem online shop-u. I ne zaboravite, za koje god patike da se odlučite, važno je da u njima prođete takozvani probni period, odnosno da im date dovoljno vremena da se oblikuju prema vašem stopalu. Nosite ih na svakodnevnim treninzima trčanja, bar mesec dana pre početka trke. Tako ćete i sami zaključiti da li u njima možete da istrčite svoju maratonsku distancu.

 

Run’ n More tim