Vesti
12.04.2023.

Saveti za trčanje na Beogradskom maratonu

Vesti

Beogradski maraton je meni najlepša trka ikada. Iako sam ga trčala desetak puta, ja se iznova radujem što ću trčati u svom gradu, sa svojim ljudima i što ću proći ulicama koje su deo mog života. Ipak, sama trka nije baš tako jednostavna, pa ću sa vama podeliti par saveta za trčanje Beogradskog maratona, a neke od njih možete primeniti i na druge trke.


PROVERITE PROGNOZU

Iako većina pretpostavlja kakvo će vreme biti, april u Beogradu je mesec koji donosi mnogo iznenađenja. Zato treba da proverite prognozu pre same trke, a to znači da ujutru kada ustanete pročitate detaljniju prognozu, a svakako pre toga na društvenim mrežama maratona poslušate šta je rekao čuveni meteorolog maratonac, Nedeljko Todorović, koji daje dosta tačnu prognozu. Nekada u aprilu zna da bude izuzetno vruće, toplije nego u junu, ali zna i da pljušti kiša i duvaju vetrovi. Zato se dobro informišete pre same trke, kako biste se što prijatnije obukli za trku koja predstoji tog jutra.


PREVOZ NA TRKU

Grad će biti zatvoren barem sat vremena pre trke. Zato se dobro informišite na koje načine najlakše da dođete do starta, posebno ukoliko idete gradskim prevozom, jer će raspored vožnje biti sigurno promenjen. Ukoliko idete sopstvenim vozilom, napravite plan gde sve možete da se parkirate, a ukoliko vas neko vozi, vodite računa da izađete iz auta malo dalje od starta, jer ako se budete "uvukli" previše blizu, postoje velike šanse da osoba koja vas je dovezla neće moći da izađe iz centra dok se trka ne završi.

VREME PRE TRKE

Kao i na većini maratona, i na Beogradskom maratonu postoje mesta gde možete potpuno sigurno ostaviti svoje stvari. Kada kažem sigurno, svakako nemojte nositi sa sobom nakit i dragocenosti, ali presvlake, ključeve i sve što vam je potrebno možete ostaviti u šatorima koji su predviđeni za to. Kako su start i cilj trke relativno blizu, tako će vas u istim šatorima čekati vaše stvari. Pre trke će biti organizovano zajedničko zagrevanje, tako da možete da se zagrejete na taj način ili vežbicama zagrevanja dok hodate ka startu (šatori su od starta udaljeni nekih 300-400 metara). Takođe, toalete možete pronaći u blizini šatora, ali i na samom cilju, međutim računajte na to da, kao što se i vama ide u wc pre trke, tako i drugim ljudima, što znači da će sigurno biti red.

POČETAK TRČANJA

Vrlo je važno da znate da se na samom startu trke nikako, ali nikako ne zalećete. Sigurno će vas povući atmosfera da trčite brže nego što ste planirali, barem prvi kilometar, a postoje šanse da preterate i da se istrošite za ostatak trke. Treba da uživate u trci i da se držite svog tempa od samog početka do kraja trke.


UZBRDICE

Tokom polumaratonske i maratonske trke se prelazi most čak 4 puta, ali i sam kraj trke je uzbrdo, uključujući finiš od 400 metara. Zato nemojte juriti ni u kom trenutku, već čuvajte svoju energiju, trebaće vam posebno od 17. i 18. kilometra pa do samog kraja. Kod uzbrdica ne zaboravite da koristite ruke (da imate jači rad rukama), kako bi vam bilo lakše i brže da ih izgurate sa što manje umaranja.

HIDRATACIJA TOKOM TRKE

Često me pitate da li na trke treba da nosite svoju vodu. Ne treba! Ne brinite, na Beogradskom maratonu uvek ima dovoljno vode za sve trkače, i to ne znači da treba da se zaletite na prvi sto sa vodom koji vidite, jer odmah iza njega imate još barem dva stola gde možete preuzeti svoju vodu. Moj savet je da nikako ne stajete pri uzimanju vode, već da je u trku pokupite i onda malo usporite pri samom gutanju vode. Takođe, ne treba da se nalivate tokom trčanja, već dva puta uzmite vodu i promućkajte usta, a potom progutajte jedan gutljaj. Bilo bi super da se umijete, kao i da prođete ispod vodenih topova koje ćete pronaći na stazi. Hidratacija je moguća i kroz kožu, a da ne opetrećujete stomak. Pored vode, na stazi ćete sigurno naći i napitke (izotonike) koje, ako niste navikli, nema potrebe da pijete na trci, jer postoji velika šansa da vam izazovu mučninu. Voda će biti sasvim dovoljna ukoliko ranije niste pili ove napitke.


HRANA NA TRCI

Kao i na svakom svetskom maratonu, tako i na ovom našem, beogradskom maratonu, postoje stanice sa hranom za trkače. Tu se uglavnom mogu naći perece, banane, pomorandže i/ili gelovi. Kada je ishrana tokom trke u pitanju, moj savet je da uvek radite samo ono što ste navikli. A šta to znači? To znači da ako ste vežbali trčanje sa ishranom usput, onda slobodno jedete i na stazi. Ali ako niste i trčite 21 kilometar, onda trku istrčite bez ikakve hrane. Ipak, ukoliko trčite 42 kilometra, onda obavezno vežbajte hranu tokom trčanja i na samoj trci jedite. Ono što svakako možete pojesti na trci je parče mandarine ili pomorandže, ili makar da zagrizete i iscedite sok. Gelove vam nikako ne preporučujem ako niste pre toga probali, jer od njih može da vam bude muka ili da vam padnu teško za želudac, pa umesto da se koncentrišete na krizu u kilometrima, vi ćete razmišljati o krizi koja se dešava u vašem stomaku, što nikako nije dobro.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)