Vesti
06.06.2023.

Kako kombinovati treninge snage i trčanja?

Vesti

Sve češće mi postavljate ovo pitanje, zato ću odmah da se ogradim – ne postoji univerzalno pravilo za sve. Dosta toga zavisi od perioda godine, ličnih afiniteta i potreba. Preneću vam svoju praksu i iskustva koja sam stekla za ovu deceniju trčanja.

 

Ranije sam mnogo više preferirala samo trčanje, što znači da sam trčala minimum tri puta nedeljno. Treninzi snage su imali dosta kardija u sebi, koristila sam svoju kilažu i poneki tegić, i to mi je tada prijalo. Sada je malo drugačije – treninge snage radim sa većim kilažama, a kada nije period priprema za neku konkretnu trku, trčanje svedem na dva puta nedeljno, ponekad i tri. Nije da se na svakom treningu trudim da održim određeni tempo ili distancu. Mislim da je to, pre svega, jer sam se malo zasitila trčanja tokom ove godine, pa ne želim da forsiram. A možda mi samo treba odmor.

Svakako, ja vam predlažem da treninge trčanja odvajate od treninga snage i da ih, ako ne morate, nikako ne radite tokom istog dana. Zašto? Pa zato što onda nećete imati dovoljno energije da ispoštujete i odradite oba treninga kako treba, posebno ako ste zaposleni ili imate porodicu. Osećaćete se premoreno i nezadovoljno, umesto da vam treninzi daju više energije i motivacije u životu. Ja ih odvajam, ali kada baš moram, uradim oba. Ono što sam primetila je da me treninzi sa većim kilažama malo usporavaju na dugim distancama. To se ne odražava na moje vreme na trci, ali zbog rasta mišića i ja sam malo teža, pa samim tim i moje noge. Poslednje dve nedelje priprema pred neku trku probaću da radim snagu samo sa svojom kilažom, pa ću vam javiti kakav je subjektivni osećaj.

U poslednjih mesec dana treninge snage uglavnom radim tri puta nedeljno, dok trčim dva puta, eventualno tri. I to je ono što mi prija, s obzirom da nemam još nijedan polumaraton ili maraton u planu. Ipak, kada su mi trke u fokusu, trčim minimum tri puta nedeljno, dok vežbe snage radim u teretani dva puta. Ponekad jednom nedeljno odradim i lagane vežbe kod kuće. Baš kao i ja, vremenom ćete i vi osetiti šta vam prija, ali svakako vam ne savetujem da vežbe snage i trčanja radite tokom istog dana.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)