Vesti
08.09.2023.

Sve što treba da znate pred 10K Belgrade powered by Nike trku

Vesti

Manje od 24h nas deli od sjajne beogradske trke koja se već godinama održava u organizaciji brenda Nike, a od ovog septembra biće pod pokroviteljstvom Beogradski maratona - 10K Belgrade powered by Nike. Ovih 10km je sjajan uvod u drugi deo trkačke sezone, a trkačima je izuzetno važan jer će ih motivisati da uhvate ritam i uspostave nove navike. Jedna od njih je i početak trke koji je zakazan za 18h, ali se iskreno nadam da to učesnicima neće teško pasti.

 

DAN PRE TRKE

U ovom periodu bi trebalo uraditi lagano rastrčavanje, ne duže od 15 minuta. Može da bude i zagrevanje od 5 minuta, pa onda kratka ubrzanja još 5 minuta, kako bi noge osetile tempo. Kada je ishrana u pitanju, 24h pre trke treba normalno jesti, ali se ne treba prejedati. Pasta za večeru je i dalje super ideja, ali pošto je trka sledećeg dana tek u 18h, onda je i sam dan trke izuzetno važan kako bismo održali energiju u organizmu. Preporuka je da ne jedete previše ugljenih hidrata koji vezuju vodu, jer je vrlo moguće da će naše telo vezati previše vode i da ćemo sutradan biti otečeni i teži nego inače. Tako da dan pre trke provedite najnormalnije, uz kratko rastrčavanje i pastu za večeru.

 

DAN TRKE

Pošto trka počinje u 18h, veoma je važno da rasporedimo dnevnu energiju, što znači da preko dana može pasti neka lagana šetnjica, ali ne i neka ozbiljnija aktivnost. Savet je da na trku krenete barem sat i po vremena ranije, jer će zbog dešavanja u centru Beograda, ali i trke na Novom Beogradu, biti zatvoreno dosta ulica, pa se ne treba uzdati u gradski prevoz ili auto, već u svoje noge.

Kada je ishrana u pitanju, za doručak pojedite ovsenu kašu koja će vas zasititi, ali opet neće previše opteretiti želudac. Za ručak treba izabrati neki rižoto sa laganim mesom (poput pilećeg) ili pečurkama, a bademi i voće su uvek dobra opcija za laganu užinu. Tada ste spremni za trku od 10 kilometara i za uživanje na ulicama našeg grada!

 

TRČANJE

Pošto je cela trka na Novom Beogradu, očekujte brzu i ravnu stazu, idealnu za postizanje vašeg ličnog rekorda. Ono na šta posebno treba da obratite pažnju je sam start trke, dok se gužva ne smanji. Budite trkač pun empatije za ostale učesnike na stazi i vodite računa da vas neko ne poremeti tokom trčanja. Solidarnost je najvažnija! Moj savet je da se trudite da trku trčite istim tempom i da uživate u sjajnoj atmosferi. Rasporedite snagu i energiju i izgurajte ravnomeran tempo tokom cele trke.

 

DAN POSLE TRKE   

Moj savet je da se dan nakon trke odmarate i istežete, ali postoji i “druga strana medalje” koja kaže da je lagano rastrčavanje jedna od najboljih opcija. Na vama je da odlučite koji od ova dva saveta vam se više dopada, ali svakako nemojte previše da se opterećujete. Što se ishrane tiče, najvažnije je da dan posle trke unosite dosta proteina, vitamina i minerala, potom masti i na kraju ugljenih hidrata. Tako da bi domaći ručak sa supom, mesom, salatom i pirinčem kao dodatkom bio super izbor!

Gledajte da na samoj trci budete u udobnim patikama za trčanje koje ste već “razgazili” i testirali na treninzima. Ja ću, kao i do sada, za ovu trku odabrati svoje omiljene Nike patike.

 

I za kraj – ne zaboravite da ponesete osmeh.


Vidimo se na cilju!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)