Vesti
24.11.2023.

Važni saveti za trčanje trka u zimskom periodu

Vesti

Ovaj period je posebno zahtevan za sve trkače, jer vremenski uslovi znaju da budu izuzetno promenljivi, od padavina do izuzetno niskih temperatura. Kasno sviće, rano pada mrak, tako da većina trkača uglavnom trči po mračnom i vlažnom vremenu. Tako je nažalost slično i sa trkama, ali evo par saveta koji mogu biti korisni za trčanje po zimskom vremenu.

ZAGREVANJE
Jako je važno da održite telo zagrajeno do samog starta. Uglavnom se trkači zagreju pre ulaska u startnu zonu i onda u zoni stoje i čekaju start. Ipak, zbog niskih temperatura važno je da ostanete zagrejani sve dok ne krenete u trku, što znači da ne treba da stojite u startnoj zoni već da u mestu radite vežbe zagrevanja, jer ukoliko se odlučite na stajanje u mestu vrlo je verovatno da će vam se telo do početka trke skroz ohladiti.

GARDEROBA ZA BACANJE
Ne bi bilo loše da kao poslednji gornji sloj obučete neki stari duks ili majicu koji vam ne treba ili koji ste svakako želeli da izbacite iz ormara. Taj sloj držite na sebi do početka trke, a onda ga skinete i bacite sa strane ili u kontejnere u koje se odlaže stara garderoba za ljude kojima je ona potrebna. Taj sloj će vam držati toplotu dok vam se telo ne zagreje u trčanju.

RUKAVICE
Moja preporuka apsolutno jesu rukavice za trčanje! Naše telo se dosta hladi ili zagreva preko ruku, zato je super da ruke držite zagrejanim u rukavicama dok trčite. Postoje da se kupe prave trkačke rukavice čiji materijal vam greje šake, ali s druge strane ne pregrava kao recimo prave zimske rukavice. Takođe, većina trkačkih rukavica na palcu i kažiprstu ima mogućnost korišćenja "touch" ekrana, pa ih ne morate skidati ni pri korišćenju telefona.

HIDRATACIJA
Iako je zima, možda pada i kiša, moj savet je da obavezno uzmete gutljaj vode na svakoj okrepnoj stanici. To ne mora da bude velika količina vode, ali morate da se hidrirate redovno i zimi.

PRESVLAKA
Čim završite trku imate do 7 minuta da se slikate i već posle toga morate da se presvlačite u suve stvari. Već oko desetog minuta nakon trke vaše telo će početi da oseća hladnoću, što znači da se telo već ohladilo, a umorno i hladno telo podrazumeva oslabljenje imuniteta. Zato 10 minuta nakon trke skidate sve sa sebe, uključujući i donji veš, čarape i patike, pa oblačite sve suvo i tek onda možete dalje da proslavljate svoju medalju.

ČAJ
Apsolutno preporuka je da popijete čaj odmah nakon trke, jer će vas i hidrirati i zagrejati iznutra. Vode obično već budu previše ohlađene, a čaj će vam sigurno prijati na više načina.