Vesti
04.04.2024.

MOJ IZBOR PATIKA U ZAVISNOSTI OD TRKA KOJE TRČIM

Vesti

Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu očekuje nas više različitih trka: na 10km, 21km i 42km, zbog čega verujem da ste u dilemi oko najboljeg izbora patika. Zato vam danas preporučujem Nike modele za svaku od ovih distanci. Važno je da znate da patike za maratonsku trku od 42km možete nositi i na trkama od 10km ili 21km, ali vam ne bih preporučila obrnuto – da, na primer, patike predviđene za 10km da nosite na trci od 42km.

PATIKE ZA MARATONSKE DISTANCE OD 10KM

Ovde nema neke velike filozofije – važno je da su vam patike na ovoj distanci udobne i da nisu knap. Ovo nije distanca gde ćete napraviti ogromne žuljeve, već ona koju može da isprati većina patika. Posebno bih izdvojila dva modela:

 

NIKE AIR ZOOM PEGASUS – model patika koji postoji već godinama na tržištu i mogu reći da je omiljen među trkačima. Odnos cene i kvaliteta je savršen, a odgovara većini trkača. Ja lično nisam neki i fan ovog modela, možda zato što sam se malo i razmazila kada su patike za trčanje u pitanju, ali je ovo super model za brze i kraće trke.

NIKE REACT INFINITY RUN – ovaj model je noviji i nešto skupji, ali ako mene pitate, mnogo bolji od toliko voljenog Pegasus modela. Infinity nije samo za 10km, možete ga nositi i na trkama od 21km, posebno ako ste lakša osoba, dok ja sa mojih 70+ kilograma ipak tražim malo udobnijoj patici sa većim đonom. Ovaj model je omiljen kod trkača početnika, a oni malo napredniji ga često nose kod oporavka na treninzima. 

 

PATIKE ZA TRKE OD 21KM

NIKE ZOOMX INVINCIBLE – ovo je trenutno najlepši i najudobniji model Nike patika. Izuzetno su mekane, udobne, čuvaju naše ligamente od udaraca prilikom doskoka, a uz to su i jako lepe da ih nosite uz odela i haljine. Ove patike su super i za one trkače koji su malo teži, kao što sam ja. Jedino na šta treba da obratite pažnju kada u njima trčite jeste da podloga bude savršeno ravna i da nema nikakvih izbočina ili neravnih kockica, jer zbog izuzetno mekanih đonova vrlo lako može da vam iskoči zglob. Odlične su i kao patike za oporavak ukoliko se spremate za maraton.

NIKE ZOOM FLY – ovaj model je brži i dobar za distancu od 21 kilometra. Nisam ga toliko često koristila, kao prethodno navedene modele, ali veliki broj trkača trči upravi u njima. Ne bi baš mogle da se koriste kao model za oporavak, ali su za trku pun pogodak.


 

NAJBOLJI MODELI PATIKA ZA 42KM

NIKE Vaporfly NEXT% - ovo je drugi od dva top modela koje sam nosila, brze su, udobne, čuvaju zglobove i imate moju toplu preporuku. Pravljene su baš za ovu distancu. Ukoliko se spremate za maratonski podvig, dobro razmotrite ovaj model patika.

 

NIKE Alphafly - kraljica svih patika za trčanje! Moj apsolutni favorit kada su patike za trčanje u pitanju. Meni su lično još udobije od Vaporfly modela, kao da su i malo šire. Osim što se čuju kako lupkaju dok trčite u njima, ovaj model patika je vrhusnki izbor za maratonsku distancu.

Izašla je nova serija, treća po redu, ovog modela koju nisam još imala prilike da probam, a to će svakako biti sledeći izbor nakon porođaja i nove ere trčanja. Cena ovog modela jeste visoka, ali se isplati kada ga zaista isprobate i uverite se u sve benefite koje pruža.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)