Zanimljivosti
24.08.2020.

Kako da ne izgledate kao ispijeni trkač?

Zanimljivosti

Često mi na Instagramu postavljate pitanje "da li trčanje topi i mišiće" i moj odgovor je - zavisi. Činjenica je da se od čestog i dugog trčanja osobi menja konstitucija tela. Telo troši mnogo kalorija tokom trčanja, pa su dugoprugaši uglavnom ti koji izgledaju premršavo i "ispijeno". Telo čak i nakon trčanja nastavlja da troši mnogo više kalorija nego inače. To i nije tako loše ukoliko je vaš cilj da smršate, ali opet i ta mršavost ne može da bude tako lepa ukoliko ne radite sve što je potrebno ne dođete do takvog izgleda. Evo nekoliko saveta kako da ne izgledate kao ispijeni trkač.

 

Radite vežbe snage i oblikovanja


Veoma je bitno da uz trčanje radite i vežbe snage i oblikovanja. Možete i bez tegova, možete i sa tegovima, ali bitno je da ih radite. U mom slučaju to često izgleda ovako: 3 trkačka treninga pa 2 treninga snage. Uglavnom radim ili jedan trening manje u odnosu na trkačke ili isti broj treninga.

 

 

Treninzi snage i oblikovanja mi znače zato što umanjuju mogućnost povreda, jer tako jačam ligamente i mišiće. Osim toga, treninzima snage se jačaju mišići i onda oni deluju jedro i oblikovano. Pored svega toga, kada osoba ima više mišića njen organizam troši mnogo više kalorija, tako da su benefiti ovakvih treninga mnogostruki. Lično, retko kada radim s tegovima, ali volim povremeno da uzmem i po neki teg kako bih malo "šokirala" organizam i kako bih se testirala.
 

Kako treba da se hranite?

 

Veoma je bitno da unosite dovoljno hrane kako ne biste previše smršali. Meni se desilo da sam, kada sam se spremala za Njujorški maraton, u jednom momentu ostala bez apetita - jela sam tek toliko da znam da sam jela, a potrebu za hranom uopšte nisam osećala. Tada mi je bilo najbitnije da sam unela dovoljno proteina, vlakana i uglenih hidrata, ali je moje telo radilo kao mašina i jednostavno nisam mogla da ga dovoljno nahranim i delovala sam dosta mršavo. Mislim da sam tada najviše grešila u unosu proteina, jer sam ih unosila malo. Zato vi nemojte praviti tu grešku, već redovno i kvalitetno jedite. Dajte vašem organizmu sve što mu je potrebno da bi bio zdrav i snažan.

 Koliko često treba trčati?

 

Pored dugoprugaškog treninga, obavezno radite i intervalne treninge na kojima ćete vežbati eksplozivnost. Menjajte intervale, jer će tako vaše telo uključiti više mišića. Eksplozivni treninzi mogu da imaju slično dejstvo kao treninzi sa tegovima, tako da treba da ih radite barem jednom nedeljno. Osetićete se mnogo snažnije

 


 

Kako ja održavam izgled

 

Meni je dovoljno da dva, tri puta istrčim više od predviđenog ili duže i odmah imam manje u obimu. E sada, to smanjenje mi nekada jeste cilj i super je što mogu to tako brzo učiniti, ali nekada to apsolutno ne želim, naročito zato što onda krenem da gubim ženske obline i trening  se na kraju svede samo na iscrpljivanje. Trening vam donosi dva zadovoljstva: moćan osećaj i izgled u ogledalu, a treba oba da zadovoljite. Zbog toga ja mnogo vodim računa o tome da radim dovoljno vežbi i ponavljanja kako bih zadovoljila oba zadovoljstva od treninga.

 

Kada je ishrana u pitanju, dosta sam uobročena, što znači da tačno znam kada šta jedem i da svaki dan uglavnom jedem u istom trenutku. Što se tiče hrane, vodim računa o tome da unosim dovoljno svega, a dan ne može da mi prođe bez salate i voća.

 

Za doručak najčešće jedem musli sa jogurtom i voćem, ručak mi je glavni obrok u kojem jedem što više, da bih se najela: supu, salatu, meso, krompir i ako mi se baš jede onda i slatkiš, a kada je večera u pitanju tu najčešće variram između salate i voća (u zavisnosti od toga šta mi se jede). Kada sam baš gladna, jedem humus sa pirinčanim galetama i čašom jogurta.

 

Vodim računa o svom telu, jer je moje telo jedino mesto u kojem moram da živim.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara