Zanimljivosti
14.09.2020.

Žuljevi i trčanje - nekoliko caka koje će vam skratiti muke

Zanimljivosti

Onog momenta kada ste počeli da trčite, trebalo je odmah da se pomirite sa činjenicom da su male šanse da ćete često imati lepo negovana stopala. Zadebljanja i žuljevi biće vam svakodnevica. Možda će vas u početku nervirati, ali kasnije će vam ta zadebljanja i mrtva koža mnogo značiti. Sećam se jednog mog odlaska na pedikir koji podrazumeva isključivo skraćivanje i lakiranje noktiju. Tog puta je nova devojka bila u salonu i pustila sam je da radi svoj posao. Ona mi je rekla da bi trebalo da mi se skine malo mrtve kože sa jastučića ispod prstiju i ne znam šta mi bi da kažem ‘’pa skini’’. Sećam se da sam sutradan trčala trku na 5km i sama sebe psovala, jer su mi ti jastučići goreli u patikama.

 

U stvari, ta zadebljana kožica je mnogo značila da mi se ne greje stopalo od trenja tokom trčanja, a to sam naučila na teži način. Naravoučenije - na pedikiru treba samo da vam skrate i nalakiraju nokte. Ipak, kada su žuljevi u pitanju, imam više korisnih saveta.

 

Nosite veći broj patika

 

Moje patike za trčanje su broj li broj i po veće od patika koje nosim u svakodnevnom životu. Na taj način čuvam svoj kažiprst koji je mnogo duži od palca i, kada su mi patike knap, moj nokat postane taman i otpadne. Drugi razlog su žuljevi koji mogu da nastanu usled knap obuće. Ukoliko je obuća malo veća manje su šanse da vas da vas nažulja sa neke strane.

 

 

Nosite dublje čarape

 

Najbolniji žulj imala sam kada mi se tokom trkačnja skinula čarapa i patika mi nažuljala kožu oko Ahilove tetive. To je bilo prošle godine u oktobru, na polumaratonu u Solunu. Završila sam ga presrećna, jer je to bila moja prva trka nakon operacije noge, ali sa krvavom nogom. Nije problem ni što je noga bila krvava, već što sam morala nekoliko dana u oktobru da nosim papuče na posao, jer je bilo koja obuća bila previše bolna za moju nogu. Od tada uvek vodim računa o čarapama koje nosim na trčanje, a to su upravo malo dublje od običnih nazuvica koje mi pokrivaju nogu iznad patika.

 

Vodite računa o čarapama koje nosite na trčanju

 

Bitno je koju vrstu čarapa i patika nosite na trčanje, jer ako nosite neke u kojima vam je mnogo toplo, velike su šanse da vam se naprave mali plikovi usled toplote koju stvaraju patike. Moje patike su uvek tanke kao čarape, a čarape su ili one sintetičke pravljene baš za trkače ili potpuno pamučne kako mi se noga ne bi "kuvala". Tek u decembru prelazim na zimske patike za trčanje kada je napolju temperatura oko nule.

 

 

Kako se rešiti žuljeva?

 

Kada dođe do žulja koji još nije pukao, imate poslednju šansu da se "spasite" bolnog scenarija. Žulj koji je pun tečnosti možete odmah probišite sterilizovanom iglom i izbaciti tečnost kroz tu rupicu. Ipak, kožicu žulja ne dirajte. Ukoliko ne iscedite tečnosti rizikujete da se to dodatno zagnoji ili da vam pukne kada ne želite, i onda i da vam ta kožica ostane i krene sve da krvari dođavola. Zato je moja preporuka da iscedite tečnost iz žulja i ostavite kožicu. Telo će je vremenom osušiti tako da možete potpuno bezbolno da je skinete dok se ispod nje napravila nova koža koja vam čuva taj deo na stopalu.

 

 

Šta raditi s noktima na nogama?

 

Nokte na nogama redovno skraćujte - moji su maltene do živca skraćeni. Ovo vam pišem jer sam više puta osetila bol kada nokat na malom prstu poraste malo, a taman toliko da se zarije u meso domalog prsta i napravi karambol. Isti scenario može da se desi i sa domalim prstom na srednji prst. Ovo je moja najtoplija preporuka.

 

Nema na čemu.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)