Zanimljivosti
28.09.2020.

Kada i zašto treba da promenite patike za trčanje?

Zanimljivosti

Patike za trčanje, kao i sve ostalo, imaju svoj rok trajanja, odnosno kilometre trajanja. Ukoliko ne sabirate baš najtačnije kilometre koje pređete u jednim patikama, one će vam, na bolniji način, reći da je vreme da ih zamenite.

 

Kilometraža koju jedan par patika može bez problema da istrči zavisi od modela. Možemo reći da kilometraža posle koje se patika "istroši" prosečno iznosi 800 kilometara. To je kilometraža nakon koje vas najverovatnije ništa neće boleti. Međutim, patike lošijeg kvaliteta i tanjeg đona će verovatno i pre toga početi da vam šalju znake upozorenja. S druge strane, postoje trkači i trkačke patike čiji "vek trajanja" prelazi i 1500 kilometara.

 

 

Kada se "istroše", patike za trčanje znake da su "gotove" najčešće šalju tako što izazivaju bolove u različitim delovima stopala i nogu. Ali kada već dođe do toga da vas boli nešto, to znači da ste uveliko zakasnili. Zato bi bilo bolje da brojite kilometre koje ste prešli u tim patikama, nego da vam to patike saopšte.

 

Sećam se bola koja su moja stopala preživela kada su se prvi put susrela sa istrošenim patikama. Nisam znala šta mi je, bolelo me je stopalo toliko da mi je čak i najobičnije hodanje bilo bolno. Trebalo mi je neko vreme da shvatim o čemu je zapravo reč - da mi patike stvaraju nenormalne bolove i da je vreme da ih menjam. Treba da imate na umu da loše patike mogu da izazovu i ozbiljnije povrede, pa je zato veoma bitno da ih na vreme promenite.

 

Kako da znate da su vam patike "istrošene"?

 

Bol - ovo je krajnja faza i tada ste već zakasnili. Počinju da vas bole neka mesta na stopalima i nogama koja vas nikada pre toga nisu bolela i taj bol je intenzivan i dugotrajan.

 

Testiranje - najjednostavniji način da vidite da li je vreme da kupujete nove patike za trčanje, jeste da odete u prodavnicu i isprobate iste patike, samo nove. Ukoliko je razlika ogromna, znajte da je vreme da ih menjate, a ukoliko primećujete razliku a ona nije baš toliko intenzivna, onda vaše patike imaju još malo vremena. Normalno je da patike vremenom gube svoju početnu jačinu i da posle 300 km neće biti u istom stanju kao nove.

 

 

Brojite kilometre - ne morate baš u kilometar da znate koliko ste prešli u tim patikama, ali ne bi bilo loše da otprilike znate koliko ste prešli i proverite šta proizvođač vaših patika kaže - koliko kilometara je optimalno da pređete u tim patikama.

 

Kako da kupite idealne patike za vas saznajte u ovom videu:

 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)