Zanimljivosti
23.10.2020.

SATOVI ZA TRČANJE - Zašto treba da ih imate?

Zanimljivosti

Gedžeti za trčanje su poslednjih godina okupirali prodajna mesta za trkače i sada trkači na treningu sa sobom nose gomilu nekih dodataka koji im omogućavaju da se osećaju kao supermeni. Ja obožavam gedžete za trčanje, šta god mogu da okačim na sebe i da mislim da će mi pomoći na stazi, vrlo rado koristim i sa ponosom nosim. Međutim, ono bez čega nikada ne idem na trčanje jesu telefon i sat. Telefon najviše nosim radi neke bezbednosti, a bez sata NIKADA ne idem na trčanje. Mislim da mi je veći stres tokom trčanja kada znam da mi je skoro prazna baterija na satu, nego kada me patike žuljaju,  jer otkad koristim sat za trčanje nekako najviše verujem njegovim brojkama.

 

Koje su to funkcije koje ima moj sat za trening i zašto su i toliko bitne?

 

Praćenje pulsa kao jedna od najvažnijih funkcija satova za trčanje

 

Ovo je najbitnija funkcija, ako mene pitate. Onog momenta kada krenem sa trčanjem tog momenta uključim na satu opciju trčanje i krenem. Najbolje od svega je to što sat može da mi prikaže kako se moj puls ponašao na svakom kilometru pojedinačno, takođe da mi pokaže koliki mi je bio najniži, a koliki najviši puls tokom trčanja. Ono što je negde najbitnije - sat može da pokaže koliki mi je bio prosečan puls tokom treninga i da li sam prelazila u crvenu zonu.

 

 

Merenje potrošnje kalorija kao funkcija sata za trčanje

 

Pametni satovi negde najpreciznije mogu da izmere količinu potrošenih kalorija tokom treninga, jer oni imaju sve potrebne informacije o svom korisniku, kao što su visina, težina, pol i godine. Ono što oni dodatno mere je sama aktivnost, trajanje, intenzitet i puls tokom aktivnosti, tako da na osnovu svih tih parametara najtačnije mogu da izmere potrošnju kalorija tokom treninga. Osim perioda tokom treninga, ovi gedžeti prate naše kretanje tokom svakodnevnih aktivnosti pa u svakom trenutku možete da znate sve relevantne informacije - broj pređenih koraka, nivo stresa, kvalitet sna, potrošnja kalorija….

 

Merenje kilometraže na satu za trčanje

 

Svi satovi za trčanje rade po principu GPS-a i idealno su rešenje za merenje pređene kilometraže, pogotovo ako prvi put prelazite preko neke putanje. Osim što mogu da mere tačno pređenu kilometražu, ovi satovi mere i pejs kojim trčimo, odnosno brzinu. Na kraju treninga može se videti koja brzina je bila najbrža, koja najsporija, koja je srednja i na taj način možemo planirate naše dalje treninge.

 

Sat kao trener

 

Određeni satovi za trčanje imaju opciju da nam glume trenera. To znači da u sat može da se programira trening koji treba da se radi. Npr. kada se rade intervali, korisnik može da programira tačno koliko treba da traje interval, koliko period za odmor, koliko vreme zagrevanja, a koliko rastrčavanja. To mnogo pomaže pri nekim bitnijim pripremama, jer onda ne mora svako malo da se gleda u sat i računa, već sat zavibrira ili zapišti i da znak šta sledeće treba da se radi. Neki satovi već u sebi imaju par programa za trening ubačenih, pa je to super za one koji nekada nemaju baš ideju šta da rade taj trening.

 

Znakovi upozorenja

 

Uz pomoć satova za trčanje možete da odredite vaše zone pulsa, a sam sat može da vas upozori kada pređete u crvenu zonu u kojo ne biste smeli dugo da se zadržavate. Na taj načnin dodatno možete da kontrolišete svoje treninge i da se bolje spremite za neku buduću trku.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)