Zanimljivosti
01.11.2021.

Kako prilagoditi odeću za trčanje u jesenjem periodu

Zanimljivosti

Jesenji period donosi dilemu koja muči većinu trkača: kako se obući za trčanje u promenljivim vremenskim uslovima. Tačnije, u onim uslovima u kojima nije ni toliko hladno da bismo nosili zimsku odeću, ni toliko vruće da bismo trčali u majici kratkih rukava. Ovo je naročito važno kada govorimo o jutarnjem trčanju. Kod podnevnog trčanja temperatura je znatno viša, pa nije teško odabrati adekvatnu opremu. Tako je i u večernjim časovima u kojima je temperatura viša nego rano ujutru, a naše telo aktivnije i samim tim toplije.

 

runnmore_blog_yugoslovenka_odeća_za_trčanje_saveti_1

 

Postoji jedno pravilo kada je u pitanju oblačenje za trkačke treninge, a ono glasi: obucite se kao da je napolju toplije za 10 stepeni. Međutim, ovo pravilo ne mora uvek da važi za sve trkače. Zato u ovom periodu biram slojevito oblačenje kome, u odnosu na trenutni osećaj, prilagođavam odeću za trčanje.

 

U nastavku vam predstavljam svoju rutinu odevanja u jesenjem periodu.

 

Koje čarape treba nositi u jesenjem periodu?

 

Zimi uvek nosim deblje sportske čarape srednje dužine koje prekrivaju gležanj i tako sprečavaju prodor hladnog vazduha. Ipak, u prelaznom periodu biram nazuvice ili tanje čarape srednje dužine, u zavisnosti od toga da li pada kiša ili duva vetar. Ukoliko bih obula zimske čarape, vrlo brzo bih se pregrejala i ne bi mi bilo prijatno tokom trčanja.

 

Na Run’n More sajtu možete pronaći čarape koje će vam potpuno odgovarati. Kompletnu ponudu pogledajte na ovom linku.

 

runnmore_blog_yugoslovenka_odeća_za_trčanje_saveti_čarape_2

 

Koje helanke treba da birate za prelazni period?

 

Uvek trčim u helankama, retko kada u šortsu, osim ako nije u pitanju neka kraća distanca. Kada je reč o izboru helanki, u svom garderoberu imam i letnje i zimske, kao i one za prelazno vreme koje često nosim. Upravo ove helanke su lagane, prozračne i sprečavaju dodatno zadržavanje toplote.

 

Zašto je važno oblačiti se slojevito?

 

Kada je gornji deo tela u pitanju, tu je najčešća i najveća dilema. Moj savet je da uvek imate majicu kratkih rukava i preko nje majicu dugih rukava ili šuškavac (ukoliko duva vetar). Ako je napolju izuzetno hladno, ispod šuškavca obucite majicu dugih rukava koju u svakom trenutku možete da skinete i vežete oko struka. Isto uradite i sa šuškavcem, kako biste nastavili neometano da trčite.

 

Vodite računa da majica kratkih rukava ide uz telo i bude izrađena od materijala koji upijaju vlagu.

 

runnmore_blog_yugoslovenka_odeća_za_trčanje_saveti_šuškavac_3

 

Dodatni savet...

 

Kape koje pokrivaju čelo i uši su obavezne zimi, ali bi vam tokom jesenjeg perioda u njima bilo prevruće. Zato su trake za glavu najbolji izbor tokom ovih dana. Možete ih koristiti kada je vreme izuzetno vetrovito, kako ne bi došlo do upale ušiju ili prehlade. Ipak, ukoliko ne duva vetar, traku možete i da preskočite.

 

Zapamtite, slojevito oblačenje u jesenjem periodu je ključ uspešnog treninga. Pronađite adekvatne modele za vaše trkačke poduhvate i naručite ih online.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara