Vesti
06.07.2022.

Zašto trkači treba da uvrste plivanje u svoju letnju rutinu

Vesti

Sezona bazena i kupališta je zvanično otvorena. Iako trkači najviše vole da trče, tokom letnjeg perioda treba iskoristiti mogućnost plivanja na otvorenom. Ljudima koji treniraju vodene sportove, trčanje uglavnom teško pada, jer njihovi zglobovi i tetive nisu naviknuti na tu vrstu napora, dok je kod trkača suprotno. Plivanje im izuzetno prija i vrlo je preporučljivo, pogotovo nakon napornih treninga i ozbiljnih upala. Ovo su neki od razloga zbog kojih treba da iskoristite lepo vreme za plivanje i odradite oporavak kako treba.

PLIVANJE UBRZAVA OPORAVAK NAKON UPALE


U vodi ćete mišiće mnogo lakše i brže oporaviti nego "na suvom". Otpor koji pruža voda je potpuno drugačiji i može biti lekovit za upaljene i umorne mišiće nogu i tela. Zato je preporučljivo da nakon jake upale odete na lagano plivanje, što je leti lako izvodljivo. Uzmimo za primer trčanje na Adi Ciganliji – odradite trening tako što istrčite krug oko jezera i potom izdvojite još 20-ak minuta za plivanje i date svom telu brz i kvalitetan oporavak.


AKTIVIRA I JAČA SVE MIŠIĆE U TELU


U zavisnosti od vašeg stila plivanja, zavisi koje ćete grupe mišića najviše pokrenuti. Činjenica je da su tokom plivanja aktivne sve veće mišićne grupe. Voda pruža otpor celom telu, pokreće i budi sve mišiće, što je super za trkače koji ne rade redovno vežbe snage. Zato je dobro iskoristiti lepo vreme, otvorena kupališta i odraditi kvalitetan trening.


UTIČE NA POBOLJŠANJE KAPACITETA PLUĆA


Kada su disanje i trčanje u pitanju, početnicima je najteže da ih usklade i često imam priliku da čujem "mogu da trčim, ali ne mogu da dišem". Plivanje je sport kojim se poboljšava i širi kapacitet pluća. Jaka pluća su važna u sprečavanju određenih bolesti, a posebnu ulogu igraju kod kardiovaskularnih oboljenja.

PLIVANJE MOŽE BITI ODLIČNA ZAMENA ZA TRČANJE


Zbog ubrzanog rada srca tokom plivanja, ova aktivnost može biti i zamena za trčanje. Plivanje je aerobna aktivnost, kao i trčanje, a može biti i anaerobna ako dodate gas –  slično kao kada na trčanju radite intervale. Zato je plivanje odlična alternativa trčanju koja vam pomaže da ostanete u formi i tokom vrelih, letnjih dana kada jednostavno nije prijatno trčati napolju ili ne stižete dovoljno rano da ustanete da biste odradili trening.

Iskoristite visoke temprature na pravi način, ne dozvolite da vam one budu izgovor!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_