Vesti
22.06.2022.

LETNJI REŽIM ISHRANE ZA TRKAČE – PUT DO ZAVIDNE LINIJE

Vesti

Većina trkača svoju liniju i formu održava dosta dobrom i spremna je da se u bilo koje doba godine skine u kupaći. Ipak, leto je vreme kada svoj tanjir treba da obogatimo novim, svežijim i ukusnijim namirnicama. Ono što za početak predlažem je da iz ishrane izbacite proste šećere − sve vrste slatkiša, osim ponekog sladoleda, jer nije da se takmičite u bodibildingu pa da ne možete priuštiti sebi malo ukusne sreće u ovim vrelim danima; alkoholna pića − znam da je to teško, pogotovo leti kada bi svi najradije otišli na neki koktel (to obično ne bude jedan već više njih); gazirane i zaslađene sokove − do sada smo naučili da su oni puni šećera i da nisu baš najzdraviji; testa − to ne znači da ponekad ne možete pojesti ukusnu pastu, ali letnja ishrana generalno treba da bude laganija; soseve od sira i mlečnih proizvoda − ne biste verovali kako oni znaju da se "zalepe" za telo. U nastavku vam donosim nekoliko predloga za laganu letnju ishranu.

Slatkiše zamenite voćem


Umesto raznih vrsta čokoladnih slatkiša koji se prosto tope u ustima, uzmite neko sveže voće. Vreme je malina i borovnica, pa čak i kupina. Napravite sebi voćni miks umesto nekog keksa i čokolade, stavite u tanjir par malina i borovnica, iseckajte pola banane i prelijte sa pola kašike meda. Ovo može da bude vrhunska poslastica. Ukoliko vam ipak treba malo konkretnija užina, koja će vas držati do večere, slobodno dodajte i šaku badema ili lešnika. Na taj način će vas ova poslastica dovoljno zasladiti i držati sitima do ranih večernjih sati.

Birajte zdraviju varijantu kada pijete alkoholna pića


Imam razumevanja za uživanje u vinu i hladnom pivu sa prijateljima, kao i koktelima u noćnom baru. Ali, alkohol loše utiče, pre svega, na naše sportske performanse, zatim na izgleda i na celokupno stanje organizma. Ukoliko se opuštate uz neku čašicu pića, recimo džin-tonik, moj savet je da umesto tonika, koji je kaloričan kao i bilo koje drugo gazirano piće, sipate šot ceđenog limuna i kiselu vodu. Ovako ćete se dodatno hidrirati iako pijete alkohol, a nećete uneti dodatne kalorije. Opet napominjem da je alkohol štetan po naše zdravlje.

 

Preskočite sokove

 

Čaša soka vam neće ništa hranljivo i značajno dati, osim bespotrebnih kalorija, zato je moj savet da ne kupujete sokove. Ukoliko vam se baš pije neko piće, a da nije voda, tu je uvek dobra, hladna limunada. Ako žeite nešto konkretnije, ceđena pomorandža je mnogo bolji izbor, ali ja vam svakako preporučujem da umesto ceđenog soka pojedete sveže voće, jer ćete tako u svoj organizam uneti mnogo više vitamina i vlakana.

Odmorite svoj organizam od testa


U Srbiji je teško zamisliti da jedemo bilo šta bez hleba, a moj savet vam je da počnete da koristite pirinač kao dobar izvor ugljenih hidrata. Ukoliko vam se jede sendvič, zamenite testo dehidriranim pirinčem, a ako ste pre za neku pastu, umesto nje napravite rižoto. U poslednje vreme su popularne špagete od tikvica − jednostavno presečete tikvicu uzdužno i od nje napravite dobru "pastu". Kada su sosevi u pitanju, uvek možete nekom jelu dodati sos od paradajza koji je manje kaloričan od bilo kog drugog mlečnog sosa i neće vam se tako lako "zalepiti" za telo.


Kada god spremate obrok, potrudite se da nađete zamenu u vidu voća i povrća i da vam tanjir bude što šareniji, jer ćete na taj način, osim bolje linije, kvalitetnije nahraniti svoje telo, a ono će vam to dvostruko vratiti. 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_