Trening
18.05.2020.

ZAŠTO OSEĆAMO BOL U KOLENIMA TOKOM TRČANJA?

Trening

Kolena su jedan od najugroženijih delova tela kod trkača, a smatraju se i najkomplikvanijim zglobom kod čoveka, jer su se, prema evoluciji, poslednja razvila (tako su mi objasnili lekari kada sam išla na operaciju). Mnogi trkači su, nažalost, iskusili povredu kolena, jednu od najčešćih trkačkih povreda, i ako do toga dođe, moj savet je da odmah odete kod lekara! Povredu ne možete rešiti guglanjem i iščitavanjem tekstova na internetu.

 

Međutim, treba da znate da nije svaka bol u kolenu povreda i da ne treba odmah da palite crveni alarm ukoliko vas povremeno boli koleno.

 

 

Trkači početnici bol u kolenu najčešće osete kada se preforsiraju. Oni koji tek shvate koliko je trčanje dobro i zanimljivo, obično uzmu veliki zalet u početku, koji ih košta bola u kolenima. Tetive i ligamenti početnika uglavnom nisu spremni za podvig trčanja svaki dan ili 3-4 puta nedeljno, naročito ne za učestale distance veće od 5 kilometara. To što vas srce vuče da trčite svaki dan je super, ali vaše telo jednostavno nije spremno za tako nešto i to što vi mislite da možete, ne znači da stvarno možete. Zato je veoma bitno da krenete polako, kao pravi početnik, i da ne jurite, jer imate ceo život pred sobom da trčite.

 

Najčešći razlog za bol u kolenima jeste kombinacija tvrde podloge (betona) i patika koje nisu odgovarajuće. Tvrda podloga nije problem kada vam se noge naviknu na nju, ali za to je potrebno vreme, jer će vaši ligamenti ojačati. Međutim , savetujem vam da kupite dobre patike sa debljim i mekanijim đonom, koje će bolje apsorbovati udarac stopala o zemlju, a evo prilike i da pogledate kako da izaberete idealne patike za vas. Početnicima predlažem da prvo trče na mekšim stazama (od tartana), a kasnije mogu da pređu i na beton, ali lagano! Malo miksujte beton i tartan, pa onda pređite skroz na beton.

 

 

Višak kilograma može da bude razlog za bol u kolenima, jer ona onda trpe. Zbog toga je bitno da ljudi sa viškom kilograma prvo krenu sa brzim hodom, dok ne skinu koji kilogram i dok im ne ojačaju tetive i ligamenti, pa tek onda da krenu sa trčanjem. Takođe, ukoliko ste se ugojili više od 5 kilograma, ponašajte se prema svojim nogama kao da ste početnici, jer se u suprotnom možete povrediti.

 

Nepravilan položaj tela tokom trčanja može takođe da utiče na bol u kolenima. Već sam vam pisala o tome koji je pravilan položaj ruku tokom trčanja, dok je pravilan položaj tela takav da je ono blago nagnuto unapred, tako da mišići nogu preuzimaju najveću ulogu. Ukoliko telo držite pod pravim uglom u odnosu na tlo, vršite veliki pritisak na vaša kolena i to može da bude još jedan razlog bola.

 

 

Sprečite bol u kolenima tako što ćete:

 

  • Ojačati kvadricepse - jak kvadriceps preuzima radnju na sebe i smanjuje opterećenja kolena.
  • Ojačati zadnju ložu - balans između prednje i zadnje lože je imperativ zdravih kolena, zato nemojte zapostaviti ove mišiće.
  • Nositi kvalitetne patike - nemojte da vam bude žao da date novac na patike za trčanje, jer su vam dobre patike 50% treninga.
  • Pravilno trčati - pravilnim držanjem tela i tehnikom trčanja sprečićete većinu potencijalnih povreda
  • Redovno odmarati - upaljeni ligamenti mnogo bole, a najbolji lek za njih je upravo dobar odmor. 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_) 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""