Trening
12.08.2020.

KAKO SE VRATITI U FORMU NAKON KORONA VIRUSA?

Trening

Došlo je i do toga - da, bila sam zaražena korona virusom, ali Bogu hvala sve je prošlo u najboljem redu. Odmah na početku želim da istaknem da su simptomi bili blagi. Imala sam temperaturu možda 30-ak sati, onda sam naredna dva dana bila bukvalno "hladna", odnosno temperatura mog tela je bila niža od uobičajene. 

 

Od ostalih simptoma imala sam glavobolju, mnogo su me bolele očne jabučice, osećala sam bol u mišićima i kostima koji je trajao par dana i osećala sam OGROMAN umor. Umor je bio toliko intenzivan i nikada ranije se nisam susrela sa nečim sličnim, toliko da je bio prisutan i nakon negativog testa. Izgubila sam čulo ukusa i mirisa, pa i sada, 20-ak dana nakon negativnog testa, još uvek slabo osećam ukus, a miris jedino kada skroz približim nosu to što mirišem. Mnogo sam se brzo zamarala, sećam se da sam osmi dan izolacije izašla u dvorište da stavim veš da se suši i ubacila par sudova u mašinu i toliko se umorila da sam morala dva sata da sedim i odmaram. Ipak, moja pluća su ostala zdrava, jer sam išla na redovne kontrole, i čim je prošlo 14 dana počela sam polako da radim treninge.

 

Treninzi snage za povratak u formu nakon virusa

 

Na početku mog povratka u formu, radila sam kratke treninge snage niskog intenziteta. Svaku vežbu radila sam sopstvenom težinom, a brojčano sam radila skoro duplo manje ponavljanja tokom treninga. Prvih 10-ak dana trening nije trajao duže od 30 minuta. Osećala sam premor i nemoć u mišićima, a kada sam radila sklekove ruke su mi se toliko tresle da je izgledalo kao da me udara sruja.

 

 

Posle desetak dana počela sam da povećavam broj ponavljanja i produžila sam malo trening, ali opet ne više od 40 ili 45 minuta. Sada radim treninge učestalije i osećam da imam više snage i da se manje zamaram, ali opet ni skoro tri nedelje nakon preležanog virusa i zvaničnog negativnog testa, ne osećam se 100% sigurnom i spremnom, naročzio zato što sam kao zaražena sve vreme provodila u ležećem položaju, kako bih što više mirovala i pomogla organizmu da se izbori sa korona virusom.

 

Trčanje za povratak u formu nakon virusa

 

Trčanje nakon preležanog korona virusa mi je baš teko palo. Iskreno, mnogo sam se mučila u početku. Negativan testa sam dobila u petak i već u ponedeljak otišla da istrčim prvih 5 km nakon preležanog virsa, vodeći se iskustvom da do sada nisam ni izazila na stazu ako imam vremena za "samo" 5 kilometara… Kad ono, međutim! 

 

Iako nisam imala problema sa plućima, meni se prvo, drugo, treće, četvrto trčanje pretvorilo u borbu za vazduhom. Znate ono kada ste početnik, pa ubrzate da biste stigli nekg drugara koji trči već sto godina i onda ne možete da dođete do vazduha neko vreme? E sada zamislite da tako konstantno trčite 5 kilometara. Pored otežanog disanja, moj puls je totalno ludovao, toliko da sam na drugom trčanju odlučila da stanem na četvrtom kilometru. Puls mi je išao i preko 175, što se ranije dešavalo samo kada sam trčala sprint za koji bih se baš namučila. Ovoga puta je taj puls bio toliko visok skoro tokom celog trčanja, a moram da istaknem da sam trčala tempo mnogo sporiji od mog standardnog.

 

 

Nisam odustajala, samo usporila tempo i pustila da se organizam sam bori. Naravno da sam se prethodno konsultovala sa lekarom i zaključili smo da je sve u redu, ali da sam ipak preležala jedan jak virus i da je organizmu potrebno vreme. Tako je i bilo. Distancu nisam povećavala sve dok nisam osetila da barem malo lakše dišem i da mi se srce ne opterećuje kao ranije. Tek kada sam se osetila malo bolje sam povećala distacu na 6 kilometara.

 

Sve sam radila vrlo strpljivo, bez žurbe i nerviranja. Iskreno, nije ni malo prijatno što se osećam kao na početku posle svih godina provedenih na stazi, ali znam koji mi je cilj i polako ali sigurno trčim ka njemu. Sada je već mnogo lakše, uspela sam da istrčim 7 kilometara mojim tempom i da mi srce ne prelazi puls od 165. Čak sam usput i prozborila koju reč sa mojim najboljim drugom.

 

To da je definitivno organizmu potrebno vreme da se oporavi i da ojača neporecivo je, ali je bitno sve vreme osluškivati svoj organizam i trenirati onoliko koliko mu prija, jer zdravlje je na prvom mestu!

 

I naravno, ne zaboravite da trčite odgovorno u doba korone.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""