Trening
16.11.2020.

SVE ŠTO TREBA DA IMATE NA UMU KADA TRČITE PO HLADNOM VREMENU

Trening

Krenule su niske temperature koje boravak napolju čine sve težim, a naročito nam je teško da se nateramo na neku fizičku aktivnost napolju. Ipak, mnogi trkači, pa i ja, ne odustajemo od trčanja napolju ni po vremenu kada je temperatura u minusu i smatramo da je trčanje zimi i te kako moguće. Za takvu akciju treba dobro da se spremite i obučete. Zato vam ja sada pišem nekoliko osnovnih saveta za trčanje po hladnom vremenu.

 

  • Pratite zagađenost vazduha - ovo je prvo na šta treba da posebno obratite pažnju kada je zima u pitanju, jer naša zemlja, a Beograd posebno, vrlo često bude veoma zagađen zimi. Zato pratite kada nije visoka zagađenost i tada idite na trčanje, a ako se veže par dana, ili birajte neku dobru teretanu sa trakama za trčanje ili idite u šumu na trail trčanje, jer tamo je zagađenost uvek mnogo manja nego u gradu.

 

 

  • Odeća - što bi rekla Nada Macura, SLOJEVITO se obucite, ali bez šale. Za trčanje napolju treba da se obučete kao da je za nekih 10 stepeni toplije i tada će vam biti idealno. Ipak, i da imate koji sloj viška na sebi, uvek možete da ga skinete i vežete oko struka. Ukoliko je kiša ili duva jak vetar, nikako ne idite bez šuškavca, a majica koja je uz telo treba da bude Dri-Fit materijala, tj. da nikako ne bude pamučna jer se pamuk mnogo sporije suši i po hladnom vremenu može da bude baš veliki problem i način da se prehladite.

 

  • Zimski dodaci - OBAVEZNO zimi pokrijte uši, ruke i zglobove na nogama. Koliko god vam helanke bile kratke, vi obucite toliko duge čarape da mogu da vam prekriju zglob. Hladan zglob ćete lakše da povredite, a i zima "sa nogu dolazi" - tako su govorile naše bake i one su realno uvek bile upravu. Uši pokrijte kapom, trakom za uši ili fantomkom, pogotovo ukoliko trčite pored reke. Upala uveta vam sigurno nije na planu ove zime, pa je jednostavno izbegnite. Rukavice će sačuvati ukupnu toplotu vašeg tela, jer ukoliko su nam ruke hladne, naše telo se hladi za čak 30%, što znači da ako pokrijemo šake mi se nećemo smrznuti.

 

 

  • Disanje zimi - postoji teorija da ćemo prehladiti pluća ukoliko je napolju mnogo hladno, ali to je teorija koja nije istinita. Hladan vazduh dok dođe do naših pluća već postaje dovoljno topao da pluća ne mogu da se prehlade. Moguće je da ćete osetiti kratkotrajnu bol, ali to ne znači da će se vaša puća prehladiti. Ja već sedam godina trčim i zimi i nikada do sada, a nadam se da ni sada, nisam imala problema sa trčanjem napolju, tako da na ličnom primeru mogu da tvrdim da je teorija o hladnom vazduhu neistinita.

 

  • Hidratacija zimi - ono što često zaboravljamo kada su napolju niske temperature jeste da se hidriramo isto koliko i kada su temperature visoke. To što nama nije vruće i što je naš subjektivni doživljaj potpuno drugačiji, ne znači da je to stvarno tako. Zimi obavezno na silu pijte vodu, a posebno vam preporučujem šolju toplog čaja nakon trčanja, kako biste se i vi i vaši organi ugrejali.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara