Trening
23.04.2021.

Vakcinacija i trčanje – sve što treba da znate

Trening

Doba pandemije je uticalo na sve sfere naših života. Trke širom sveta su otkazane ili odložene bez sigurnog datuma, i tako već više od godinu dana. Ipak, vakcinacija nam daje nadu da će se redovan i "normalan" život napokon vratiti. Nakon priče o korona virusu, došlo je vreme da pričam i o vakcinaciji.

 

 

Usled preopterećenosti informacijama, teško je pronaći one kojima treba verovati. To je zapravo najčešće i najteže pitanje među trkačima. Ako mene pitate, kada se radi o zdravlju treba jedino slušati lekare. To su ljudi koji su proveli barem 10 godina učeći svoj posao i ako su se već toliko posvetili nečemu, sigurno mnogo više znaju od internet članaka i onoga šta je rekla vaša komšinica Mira.

 

Tako nailazimo na pregršt informacija i dezinformacija vezanih za vakcinu protiv korona virusa, pa običan čovek ne može tek tako da se odluči kome i u šta da veruje. Potom postoji ogroman antivakserski lobi, koji osuđuje svakog ko se javno oglasi da je primio vakcinu. Ja se nisam vakcinisala, još uvek, ali planiram čim mi dozvole nakon primanja tetanusa.

 

Ono što je veoma bitno za nas trkače jesu pravila trčanja nakon vakcinacije. Da bih vam pisala o ovoj temi, u pomoć sam pozvala sagovornika, imunologa Dušana Popadića, čije savete svi treba da poslušamo.

 

 

Kada treba da trčimo nakon što primimo vakcinu?

 

  • Na dan kada primate vakcinu nemojte trčati. Potpuno je u redu da preskočite jedan trening, a od momenta kada primite vakcinu sačekajte barem 12 sati do sledećeg trčanja. Kada kažem sledećeg trčanja, ne mislim na teške i dužinske treninge, već na laganije trčanje (svako zna šta je za njega lagano trčanje). Kada se radi o dužinskim i napornijim treninzima, ja bih sačekao da prođe tri dana od vakcinacije i tek onda odradio neki teži i duži trening - rekao je Popadić.

 

Moj sagovornik je odgovorio i na pitanje zašto treba toliko da se sačeka sa dužinskim trčanjem i da li mogu da postoje neke nuspojave nakon vakcinacije i trčanja.

 

  • Još uvek nije ispitano kakav bi odgovor tela bio u slučaju da se krene sa intenzivnim treningom odmah nakon vakcinacije, jer se tokom treninga dešavaju hemijske reakcije u telu. Ne bih mogao da vam kažem da li bi efekat vakcinacije bio jači ili slabiji, zato kažem da je bolje sačekati par dana pre visokointenzivnog ili dužinskog treninga.

 

Određene vakcine izazivaju i nuspojave kod nekih ljudi. Te nuspojave znaju da budu ili intenzivne i skoro pa neprimetne, a Popadić je rekao i kako treba da se ponašamo u slučaju nuspojava.

 

  • Ukoliko dobijete temperaturu od vakcine, svakako ne treba trenirati. Treba da se odmarate dok vam temperatura ne spadne, pa čak i kad spadne sačekajte još 12 sati da biste odradili trening. Najbolje bi bilo da taj dan nikako ne trenirate, već da trening ostavite za sutradan. Opet, moram naglasiti – trening ne treba da bude intenzivan ni tada, već da i ako dobijete nuspojave vakcine sačekate puna tri dana da se osećate dobro i tek tada odradite neki dužinski ili teži trening.

 

Pošto posle vakcine dolazi red na revakcinu, Popadić je rekao da se na isti način ponašamo i kada je revakcinacija u pitanju.

 

 

Dakle dragi moji trkači, ukoliko vam nije jasno šta treba i šta ne treba, još jednom pročitajte ovaj blog i verujte lekarima!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara