Trening
02.07.2021.

KADA I KAKO TRČATI TOKOM VRELIH LETNJIH DANA?

Trening

Krenule su tropske temperature, a sa njima su došle i sve lepote i poteškoće koje one donose. Pre svega, napokon ne moramo da nosimo desetine različitih slojeva garderobe kada idemo na i sa treninga, već možemo da uživamo u jednoj majici ili topiću i da se ne smrznemo kada završimo s trčanjem. S druge strane, postoji i ona lošija strana tropskih dana - jako sunce i visoke temperature, koje nam još teže padaju u kombinaciji sa visokom vlagom. Pitate se, kako onda trčati leti? U nastavku pišem nekoliko saveta kako da i po najtoplijim letnjim danima ostanete u dobroj trkačkoj formi.

 

U koje doba dana treba trčati leti?

 

Trening je najbolje uraditi u ranim jutarnjim satima. Kada to kažem, mislim da ga završite do 8h eventualno 8.30h, jer već posle toga bude dosta vruće. Jutra su najhladniji deo dana i zato ciljajte da se narednih meseci budite ranije kako biste odradili svoj trening trčanja. Ukoliko ipak ne stižete ujutru, druga opcija, ne moja omiljena, jeste kasno veče. To podrazumeva trčanje od 20h ili 21h. Ipak, i tada zna da bude mnogo toplo napolju, ali makar nema sunca.

 

 

Ono što je "problem" kod večernjeg trčanja jeste to što nemate dovoljno vremena da smirite organizam pred spavanje, odnosno završavate u kasne sate i normalno je da ćete teže da zaspite pre ponoći ili u vreme u koje inače ležete. Adrenalin će i dalje biti na visokom nivou zbog treninga koji ste odradili. Zato je bolje da legnete ranije i ustanete u cik zore kako biste odradili svoj trening i bili puni elana za dan koji vam predstoji

 

Kako da trčite leti?

 

Letnje vreme nikako nije period kada treba da jurite lične rekorde i trčite brže nego inače. Štaviše, ovo je period godine kada je skroz u redu da malo smanjite pejs. Veoma je bitno da vam je prijatno dok trčite, da nemate vrtoglavice i da vam nije preteško, kako biste znali da vam se organizam nije pregrejao. Zato slušajte svoj organizam i maksimalno ga poštujte. Videćete kada dođe jesen kako će vaš pejs da se poboljša i kako ćete mnogo lakše da ostvarite svoje nove ciljeve, a samo trčanje će vam biti lakše i brže, jer ste kondiciju održavali i tokom leta.

 

Pročitajte još i znakove koji upozoravaju da vam je potreban odmor od treninga.
 

Organizujte se dobro za trčanje

 

Kada ovo pišem, pre svega mislim na rutu trčanja, kao i garderobu. Ruta treba da vam bude poznata i najbolje bi bilo da prolazite pored neke česme kako biste mogli da se okrepite tokom trčanja. Garderoba je podjednako bitna, jer treba da vas zaštiti od sunca. Sigurno ste videli trkače koji nose majice bez rukava, sa dodatim rukavimaa. E pa ti rukavi ih štite od sunca, ali ih ujedno i hlade.

 

 

Osim rukava, možete kupiti i mokri peškir koji vas tokom ovih vrućina štiti i hladi, pa je i to jedan od mojih predloga ako teško podnosite vrućine.

 

Koju trasu treba da birate za trčanje?

 

Ukoliko ste iz Beograda moj savet je Zvezdarska šuma! Puna je zelenila i senke i uvek je malo hladnije i prijatnije nego negde u gradu. Svakako izbegavajte staze koje su sve vreme okrenute osunčane. Isprobajte neke nove staze, pa čak i da su trail koji možda ne volite. Promena će vam prijati, a i vremenski uslovi.

 

Zato isprobajte šume i parkove u vašem okruženju. Možda su staze kraće, ali je realno da ćete i vi trčati kraće distance. Što je staza kraća, manji problem od visoke temperature.

 

 

Nemojte pronalaziti izgovore da ne trenirate tokom letnjih dana. Nađite način da svoj trening u svakoj situaciji ipak odradite.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara