Trening
18.08.2021.

Kada ste spremni da trčite maraton

Trening

Ako mene pitate, trkač je svako ko trči. Nije bitno da li trči 3 kilometra ili 33, da li trči malo brže od brzog hoda ili može da se uhvati pod ruku sa Boltom. Svako ko trči i učestvuje u trkama je trkač. Nakon dugogodišnjeg trčanja, raznih trka i polumaratona, 2018. godine sam odlučila da je vreme da istrčim svoju prvu maratonsku trku i vrlo dobro sam znala šta me čeka. 

Spremanje maratona nije kao da se spremate za dva polumaratona, niti je u telu osećaj kao da ste istrčali dva polumaratona. Istrčati maraton je mnogo teži poduhvat, kojem se treba mnogo posvetiti. Ovim ne želim da vas uplašim, ali želim da vam dam do znanja da to i nije baš lako i da je taj proces nešto čemu treba da se posvetite.

 

 

Da biste istrčali maraton potrebno je vreme

Pre nego krenete sa pripremanjem trke, dobro razmislite da li imate vremena za takav poduhvat. Vreme će vam biti potrebno za treninge, ali i za oporavak nakon njih. Već nakon druge nedelje osetićete umor koji nećete moći nikako drugačije da rešite osim spavanjem, što znači da ćete morati ranije da idete u krevet, spavate duže nego inače i da ćete tokom dana osećati umor koji će vas u svojim pikovima lomiti. Razmislite da li možete da trčite 4-5 puta nedeljno i da svake nedelje gazite 50 i više kilometara, jer će to biti potrebno kako biste se dobro spremili za ovu trku.

 

Motivacija je ključna da biste istrčali maraton

Da biste trčali maraton, morate baš da budete mnogo motivisani. Ta motivacija treba da bude jaka i konstantna, jer će vam se sigurno u nekom momentu poljuljati zbog umora koji osećate.

Dakle, prvo nađite razlog/cilj zbog kojeg sebe i svoje telo izlažete tim pripremama, onda nađite to što će vas svakodnevno motivisati da idete ka tom cilju bez obzira na sve ono što će vas usput poljuljati i odvući na drugu stranu.

 

 

Motivacija je u životu veoma važna! To može da bude i ispunjenje zadatog cilja, a može da bude i neka osoba ili stranica koja vas motiviše i inspiriše. Kada je konkretno trčanje u pitanju, ja obožavam da tražim i čitam motivacione postove na Instagramu, ali i da pratim i gledam šta rade i kako se osećaju drugi trkači u mojoj i ostalim zemljama na ovoj društvenoj mreži.

Evo šta još možete da radite kada vam ponestane motivacije za trčanje.

 

Podrška je mnogo važna

Uf, kad biste znali koliko je ova reč, njeno značenje i ljudi koji to pružaju, važna. Nadam se da ćete saznati vrlo skoro, čim krenete sa svojim prvim maratonom.

Stvarno će vam biti potrebna jaka i konstantna podrška od strane najbližih, jer će oni biti tu kada vas umor slomi, kada vam se sve smuči i kada pomislite da ne možete više. Ja sam imala sreće da je moja podrška baš bila jaka, i tokom priprema za maraton i tokom samog maratona.

Tokom priprema nekada su trčali moji drugari sa mnom. Dešavalo se da treba da pređem dugu deonicu, a naravno da nisam želela da sama trčim 20km po Beogradu. U tom trenutku je moj tata seo na bajs i vozio pored mene kako bi mi pravio društvo i dodavao vodu. Sam taj gest mnogo znači i daje vetar u leđa.

 

 

Ja sam trčala Njujorški maraton koji je jedan od najpopularnijih na svetu. Prenosi se uživo na Eurosportu, a vaši bližnji mogu na svakih 5-10 kilometara preko vašeg čipa pratiti i znati gde ste (kad god pređete check point oni to vide). Tokom trke sam znala da moji roditelji, prijatelji i dečko prate gde sam na drugom kontinentu, koliko sam prešla, za koje vreme itd... I znala sam da ne smem ni da posustanem ni da odustanem, jer bi se onda oni mnogo zabrinuli.

Slali su mi i poruke podrške, jer znaju da mi je telefon non stop pri ruci, kako bih izdržala do kraja. Kada sam došla do cilja, voditelj maratona je pročitao moje ime i prezime, a moji prijatelji su se radovali kao da sam pobedila na maratonu, a ne bila samo jedan od 50.000 trkača. Ta podrška je za mene bila sve na svetu. I hvala im zbog toga! Zato i ja vama želim baš takvu podršku i takav vetar u leđa.

 

Za maraton je potrebna posvećenost

Da biste uspeli u ovoj akciji, treba da budete posvećeni tome, zato pre nego krenete dobro razmislite da li imate vremena u svom životu da se posvetite ovako nečemu. Ukoliko nemate vremena i živaca i ukoliko imate druge prioritete, onda ovo nije pravi trenutak da počnete svoju pripremu za maratonsku trku.

Stavite sve na papir, dobro razmislite i spremite se da uradite potez zbog kog ćete ceo život biti ponosni na sebe.

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara