Vesti
13.05.2022.

3, 2, 1, SAD! Da li ste spremni za maraton?

Vesti

Ostalo je nešto manje od 48 sati do 35. Beogradskog maratona, najveće sportske manifestacije u Srbiji. Nadam se da ću mnoge od vas videti već na startu, ali na cilju vas očekujem sve! Ako ne trčite, dođite da navijate, jer je podrška jako važna.

Neću vam ovde mnogo pisati o ishrani pred trku, ali ću sa vama podeliti nekoliko korisnih informacija koje će vam sigurno pomoći da što bolje izgurate trku.

 

PRIPREMITE VAŠA STOPALA

 

Poslednja stvar koju treba da uradite u subotu uveče je da isečete nokte na nogama i lepo ih oblikujete, tako da vam nokat ne prelazi živac baš mnogo i da ne bude ni sa jedne strane oštar. Ukoliko je duži, može da otpadne mesec ili dva nakon trke, što znači da u julu nećete rado nosiiti otvorenu obuću. Ako nokte ne oblikujete lepo, vrlo verovatno će vam oštra ivica zadati velike muke već posle 10. kilometra.

ODABERITE ODGOVARAJUĆU GARDEROBU

 

Prva preporuka je da nikako ne obučete garderobu za trčanje koju pre toga niste nosili i niste se navikli na nju. Ako nikada niste trčali u šorcu, nemojte ni sada, preživećete i u helankama. Ono što obavezno preporučjem muškarcima je da prelepe flastere preko bradavica, kako bi sprečili njihovo krvarenje usled trenja sa mokrom majicom. Manje će vas boleti jednokratno skidanje flastera, nego osetljive i krvave bradavice.

 

ZAŠTITITE SE OD SUNCA

 

Opet moram da napomene da ne radite ništa što već niste radili, znači − ako ne trčite sa kačketom i naočarima za sunce, onda to nemojte raditi ni sada. Eventualno možete da probate sa kačketom koji ima probušenu rupu, odnosno ne prekriva vam glavu u potpunosti. Ako ne slušate muziku dok trčite, nemojte ni sada, naročito zato što je učešće na trci interesantno i sigurna sam da vam neće biti dosadno. Lice i ramena obavezno namažite zaštitnim faktorom i tako naučite da čuvate svoje telo od sunca koje je najavljeno za ovo jutro.

PONESITE NAJOSNOVNIJE STVARI

 

Na trci će vam biti potreban vaš startni broj i mobilni telefon, sve ostalo ćete imati na stazi. Mobilni će vam poslužiti kako biste napravili neki selfi ili video i to podelili na društvenim mrežama. Na taj način ćete sigurno inspirisati bar jednu osobu da istrči maraton. Vodu imate na stazi i ne morate da stajete odmah kod prvog punkta, jer će voda biti obezbeđena na više mesta. Što se tiče hrane tokom trčanja maratona, ukoliko inače ne koristite gelove, nemojte ni sada to raditi. Ako ne pijete izotonike, ni sada ih nemojte piti, sve dok se ne domognete cilja. Kada dođete do cilja, jedite i pijte šta vam duša ište!

Zapamtite, ovu trku trčite za sebe i trkate se samo sa sobom. Temperatura će biti visoka, pa ako pomislite da možete brže da trčite, vi ipak usporite, da biste se osećali prijatno. Najvažnije je da trku završite na nogama, zato slušajte svoje telo i ne radite ništa što prevazilazi okvire vaše uobičajene rutine.

 

Vidimo se na cilju!

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)