Vesti
27.06.2023.

Zašto kao težak rekreativac trčim u patikama za elitne takmičare

Vesti

U poslednje vreme se na društvenim mrežama sve više postavlja pitanje zašto ljudi koji su rekreativni sportisti trče u profesionalnim patikama u kakvim na primer trči i čuveni Eliud Kipčoge. Naišla sam na mnogo rasprava na ovu temu, zbog čega imam potrebu da se oglasim i podelim svoje mišljenje.

 

Ja sam neko ko trči već 10 godina. Za to vreme sam svašta prošla, uključujući i operaciju noge. Moram da istaknem svoju visinu i težinu, 183cm i 73kg. Zašto? Zato što ni moja visina ni težina nisu predviđene za duge distance. Ipak, ja sam neko ko već pune tri godine, možda i duže, trči trke u brzim Kipčoge patikama. Ako ne znate na koje patike mislim, odmah ću vam otkriti da su u pitanju Nike Vaporfly i Nike Alphafly Next% za koje kažu da ubrzavaju naš tempo za 4%. Ali, da li mislite da mene koja trčim u proseku tempom od pet i po minuta po kilometru, često i sporije, zaista zanima da ubrzam svoj tempo za 4%. Pa ne! Ali, i dalje trčim trke u Nike Alphafly patikama i ne planiram da prestanem.

Ono što sam promenila tokom prošle godine je da u rejsing (trkačkim) patikama trčim samo trke i po koji trening, a da redovna istrčavanja i treninge radim u rikaveri patikama (patike za oporavak). Zašto? Zato što je nakon dužeg perioda nošenja i svih treninga u rejsing patikama počela da me boli tetiva na kolenu. Misilila sam da preterujem, da mi trebaju nove patike, itd… sve dok mi momci iz Run n More-a nisu objasnili da me svakodnevno korišćenje rejsing patika doslovno “povređuje”. Na svakom treningu sam praktično davala više od svog maksimuma, zbog čega sam dodatno opteretila tetive i ligamente.

 

Pročitajte još i ovaj tekst: Recovery i racing patike - da li stvarno ima razlike?

 

Sada treninge trčim u “običnim” rikaveri patikama, koje su dosta sporije u odnosu na rejsing. Izabrala sam Nike Invincible u kojima mi svaki trening prija baš onoliko koliko treba, a svoje rejsing patike koristim tek ponekad na treningu i uvek na trkama. Moji zglobovi su potpuno očuvani posle trka, nemam bolove, niti se plašim za budučnost mojih kostiju. Iako sam visoka i teška, ove patike mi zaista prijaju. Zaključak je da nema potrebe da slušate razne rasprave i da birate kome da verujete, jer jedina osoba koja zna kako se vi osećate jeste vi sami.

 

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)