Vesti
19.04.2024.

KRITERIJUMI NA OSNOVU KOJIH KUPUJEM PATIKE ZA TRČANJE

Vesti

Približava se Beogradski maraton, a već sada znamo da će na istom biti više od 11.000 trkača! Verujem da je većina vas pronašla svoje nove patike, ali ukoliko niste, u ovom tekstu vam dajem glavne smernice za odabir idealnih trkačkih patika.

 

Kliknite ovde i saznajte koje Nike modele patika za maraton vam Nela preporučuje.

 

TIP I VELIČINA STOPALA

Pre nego što kupite svoju idealnu patiku za trčanje, odradite analizu vašeg stopala. Saznajte da li imate široka ili uska stopala, ravne ili podignute svodove, kao i kolika je dužina vaših stopala. Na dobijeni rezultat dodajte još barem pola centimetra i tek onda probajte patike. Ukoliko se nađete u Beogradu, obavezno svratite u Run’ n More prodavnicu, jer tamo možete potpuno besplatno da uradite analizu stopala uz pomoć novog foot skenera i saznate kako gazite prilikom trčanja, kao i koji model patika je najbolji za vas.

KILAŽA

Iako ste možda skinuli koji kilogram pripremajući se za ovu trku, moramo biti realni kada je naša kilaža u pitanju. Evo, uzeću sebe za primer – fit sam osoba, ali po kilaži spadam u „tešku kategoriju“. Moja kilaža pre trudnoće je bila 73-74 kilograma, što je dosta za žensku osobu i trkača. Ako ste „teška“ kategorija, birajte patike koje su namenje za ljude sa većom kilažom. Takve patike uglavnom imaju deblje đonove kako bi se što više ublažio udarac stopala o podlogu.

 

BREND

Da li je bitno kog brenda su patike? Ako mene pitate, DA. Ali ne nužno, jer je važnije da te patike budu isključivo za trčanje. Dakle, birajte specijalizovane patike – ne patike za trening, fitnes ili outdoor, jer takve patike nisu 100% predviđene da izdrže sve trkačke uslove.

 

CENA

Pre svega, odvojte budžet koji vam je prihvatljiv. Patike su izuzetno važan deo opreme, zbog čega vam savetujem da, ukoliko možete, nikada ne štedite na kupovini. Udobne, kvalitetne i odgovarajuće patike vas rešavaju bolova u kolenima i žuljeva, a neke mogu da doprinesu bržem prolasku kroz cilj. Zato je moj savet da ne štedite na kupovini patika za trčanje, jer ćete tako uštedeti na vremenu prolaska kroz cilj i periodu oporavka. Ostala oprema može biti i jeftinija.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)