Zanimljivosti
14.02.2020.

SAGORITE VIŠE, A UNESITE MANJE KALORIJA UZ OVE JEDNOSTAVNE TRIKOVE

Zanimljivosti

Mnogo ljudi je počelo da trči kako bi izgubilo nekoliko kilograma viška. Međutim, kilogrami se ne gube samo fizičkom aktivnošću, već i pravilnom i redovnom ishranom. Razume ja da je 21. vek i da nemate vremena, ali sigurna sam da ćete ga pronaći zahvaljujući ovim savetima i tako poboljšati unos i sagorevanje kalorija.

 

Trčanje ujutru je idealno za sagorevanje kalorija

Ukoliko dan započnete fizičkom aktivnošću, a naročito trčanjem, pospešujete sagorevanje kalorija tokom celog dana. Vaše telo sagoreva veći broj kalorija kada je aktivno (kada trči), ali i 2-3 sata nakon što završite aktivnost (u zavisnosti od tipa treninga). Nakon treninga, naše telo sagoreva mnogo više kalorija u stanju mirovanja nego inače, a kada trčite ujutru, vaš metabolizam povećava potršnju kalorija tokom celog dana. Dakle, da biste ubrzali metabolizam jutarnji trening je obavezan!

 Jedite voće, ne pijte ga

Ceđeni sokovi su super, ali samo u posebnim prilikama (npr. kada se mnogo istrošite ili kada ste bolesni). Međutim, ispijanjem voćnih sokova unosite mnogo više kalorija nego što biste uneli da ste pojeli isto to voće - mnogo je teže pojesti dve pomorandže nego ih popiti. Pored količine kalorija, jedenjem voća unosite manje šećera i vlakana, dok ceđenjem sokova ne unosite ni malo vlakana.

 

Užinajte zdravo da biste sagoreli kalorije

Moja omiljena užina je banana sa bademima ili lešnikom. Sa njom mogu da premostim period od doručka do ručka ili od ručka do večere bez problema. "Zanimam" zube, jer nešto grickam, a unosim hranljive materije (masti, proteine, minerale...). Pored ove užine mogu da vam preporučim i sušeno voće (ali ne kandirano) u kombinaciji sa orašastim plodovima. Zasladi vas i zasiti, a veoma je zdravo!

 

Vodite računa o tempu zalogaja da biste uneli manje kalorija

Nemojte da žurite sa svojim jelom! Uživajte u hrani i nemojte da je gutate, nego svaki zalogaj sažvaćite barem jedanput duže nego što biste inače. Potrudite se da osetite ukus svakog začina i sajstojka kako biste usporili tempo unosa namirnica i kako bi mozak na vreme mogao da vam saopšti kada je dovoljno.

 Pijte vodu da biste sagoreli više kalorija

Mozak nam često daje pogrešne signale, pa se može desiti da mislimo da smo gladni, a u stvari smo žedni. Zato pre nego što počnete da spremate hranu, popijte čašu vode pa tek onda počnite da stavljate hranu na tanjir.

 

Dobar i čvrst san za bolje sagorevanje kalorija

Umor mnogo deluje na organizam, negativno naravno. Umoran čovek jede mnogo više da bi imao snage da iznese dan nego odmoran. Zato spavajte 8 sati dnevno i izbegnite prejedanje usled umora.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara