Zanimljivosti
21.02.2020.

KAKO DA TRČANJEM KONTROLIŠETE EMOCIJE

Zanimljivosti

Trčanje je moj omiljeni način za kontrolisanje emocija, ali i omiljen izvor kreativnosti. Konstantan ritam mi, iako je nekada dosta brz i ume da umori, prija da se opustim. Slobodno mogu da kažem da je trčanje za mene način meditacije. U svim raspoloženjima i naletima emocija, trčanje je način da te emocije kontrolišem i kanališem na pravi način. Otkrivam vam koje emocije možete smiriti trčanjem.

 

Kako da trčanjem kontrolišete bes?

 

Bes je toksična emocija koja se često prenosi sa jedne osobe na drugu, što je najučestalije u poslovnom okruženju. Bes nikako ne treba da kumulira u vama, jer pre svega nije zdravo, a pored toga loše utičete na svoje okruženje.

 

 

Kada sam besna uvek odradim baš jak trening koji zahteva mnogo znoja i promene ritma pulsa, ali taj trening ne može dugo da traje. Na primer, kada sam besna radim visokointenzivne treninge, čuveni HIIT, a kada je trčanje u pitanju izbor padne na kratke i brze treninge. Moj predlog je da, kada ste besni, odradite intervale u kojima ćete izvlačiti 80% i više od svoje maksimalne brzine.
 

Kako da trčanjem pobedite nervozu?

 

Nervoza je, nažalost, emocija 21. veka, koja je sve češća kod različitih profila ljudi. Ovo je najtoksičnija emocija i izaziva pregršt bolesti koje su sve zastpljenije u ovom veku. Zato nervoze OBAVEZNO morate da se otarasite i da se bukvalno "ispraznite".

 

Za nervozu biram dužinsko trčanje bez promene tempa, sa dužinom od preko 10 km tokom kojih moje telo potpuno upada u stanje meditacije, nakon čega me više niko i ništa ne može iznervirati. Kada završim takve treninge, uvek se osećam "lakšom" za nekoliko emotivnih kilograma i vrati mi se osmeh na lice. Probajte i vi, posle mi se zahvalite!

 

Kako da se trčanjem izborite sa tugom?

 

Tuga je emocija u kojoj trčanje može mnogo da vam pomogne. Posle trčanja se luči velika količina endorfina, hormona sreće, tako da se tuga potpuno anulira i možda se čak pretvori u sreću (zavisi zbog čega ste tužni). Zbog tog osećaja su ljudi često "navučeni" na trčanje. Kažu da je svaka zavisnost opasna, ali ovu zavisnost bi vam svaki lekar odobrio. 

 

 

Kada ste tužni odradite bilo kakav trkački trening, pa makar trajao i pola sata. Značiće vam, obećavam!


Zašto je trčanje jednako sreća?

 

Znate onaj osećaj kada ste mnogo srećni pa ne znate šta ćete sa tom srećom koja se akumulira u vama kao višak energije?! Evo mog saveta: TRČITE. Za ovo stanje, koje je više nego dobro, predlažem jedno dužinsko i malo brže trčanje, npr. do 10 km pejsom koji će vas malo više zamarati. Zašto? Zato što treba da iskoristite taj višak energije i istrčite vaše najbolje vreme za određenu distancu.

 

A ako želite da saznate kako da trčanjem pobedite svoje nesigurnosti, moj blog na tu temu pročitajte ovde

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Trenutno nema komentara