Zanimljivosti
27.02.2020.

INSPIRATIVNE PRIČE: TRČANJEM DO POBEDE NAD MULTIPLOM SKLEROZOM

Zanimljivosti

Mnogo je inspirativnih priča u trkačkom svetu - priča koje vas motivišu i ne daju vam da odustanete, onih koje vas podstaknu da krenete u neke nove pobede, pa čak i priča koje vas svojim ishodom navedu da se osmelite i otisnete u nešto potpuno nepoznato i strano. I nikada nije dosta takvih priča, naprotiv! One su tu da nas podsete zašto smo živi i da u svakom trenutku treba da verujemo da je sve moguće, samo ako nešto dovoljno želimo. Jednu takvu priču nam je u našem novom videu ispričao Slobodan Jotić, čovek koji je trčanjem uspeo da "pobedi" multiplu sklerozu. Razgovor sa njim vodila je Nela Bunčić. Pogledajte. 

 

 

Kada su mi lekari 2006. godine dijagnostikovali multiplu sklerozu, bolest centralnog nervnog sistema, Slobodan se susreo sa potpuno novim izazovom u svom životu i stanjem organizma koje mu je predstavljalo potpunu nepoznanicu. Izgubio je vid na desnom oku, koji se do danas nije vratio, dok ga je dodatno indisponiralo saznanje da je ta bolest neizlečiva.

 

Tok "bolesti sa hiljadu lica", kako još nazivaju multiplu sklerozu zbog činjenice da se različito manifestuje kod više ljudi, bio je i te kako agresivan, pa je Slobodanu prvih nekoliko godina bilo teško da se izbori sa novonastalim stanjem. Međutim, 2010. godine, nakon jedne hirurške intervencije, usledila je njegova odluka da potpuno promeni svoj način života. Lekari su mu preporučili redovnu fizičku aktivnost, te je najpre počeo da pešači, da bi pešačenje vremenom preraslo u trčanje

 

Kada počne da trči, čovek pred sebe najčešće postavlja manje ciljeve, koji vremenom rastu. Slobodan je kao svoj prvi trkački cilj postavio - maratonsku trku! Da, dobro ste pročitali. Ljudi iz Beogradskog maratona i lekari uspeli su da ga ubede da se, za početak, spremi za polumaraton, te je 2010. godine, uprkos sumnji mnogih, počeo put ka ostvarenju tog cilja. I uspeo je u tome - 2016. godine je u Beogradu istrčao svoj prvi polumaraton

 

 

S obzirom na to da je multipla skleroza bolest motorike, koja uništava kretanje organizma, Slobodan je ovim podvigom zapravo želeo da i medicini i ljudima koji su sumnjali u njegov uspeh dokaže da ne postoji neizlečivo!

 

A onda su počele pripreme za maraton i 2018. godine je uspeo da, ponovo u Beogradu, ostvari cilj koji je sebi postavio na početku trkačke "karijere".

 

Danas ovaj sjajni momak više nema nijedan simptom bolesti koja mu je otkrivena pre 14 godina. Nažalost, vid na desnom oku mu se nije vratio, ali ga to ne sprečava da postavlja nove ciljeve. Ranije se borio protiv neizlečive bolesti, a sada se bori sa kilometarima koje istrči ili prepešači. I baš zato ističe i svim ljudima glasno šalje poruku da borba nema alternativu!

 

Run'n More tim

Trenutno nema komentara