Zanimljivosti
16.01.2020.

DVOUMITE SE DA LI DA POČNETE DA TRČITE? OVE PRIČE ĆE VAS INSPIRISATI

Zanimljivosti

Kraj 2019. godine u trkačkom svetu obeležila je priča o 11-godišnjoj atletičarki Rei Bulos s Filipina, koja je osvojila tri zlatne medalje (na 400, 800 i 1500 metara) u najneobičnijoj trkačkoj obući ikada napravljenoj – od flastera.

 

Priča o neustrašivoj devojčici postala je viralna onog trenutka kada su njene fotografije sa takmičenja objavljene na društvenim mrežama, dok je posebnu pažnju privukao rukom nacrtan Swoosh na jednom od flastera koji je zalepila na stopalo. I komentari su bili više nego pozitivni – Rea je postala inspiracija trkačima širom sveta, dok je njen potez mnoge motivisao da se konačno osmele i izađu na trkačku stazu.

 

 

Međutim, ova trkačka priča nije jedina koja nas je inspirisala tokom prethodnih godina. Mnogo je ljudi koji su dokazali da su stvari moguće samo ako dovoljno verujete u njih i da trkač može biti svako – bez obzira na pol, godine, društveni status i životne okolnosti.

 

Ukoliko se ovih dana dvoumite da li i kako da počnete da trčite, sigurni smo da će ove inspirativne priče uticati na to da donesete odluku i konačno izađete na trkačku stazu.

 

Kada tragedija preraste u trijumf

 

Lynn Julian Crisci i njen dečko su 15. aprila 2013, kao posmatrači, preživeli teroristički napad na Bostonskom maratonu, ali ne bez posledica. Lynn su nakon tog napada dijagnostikovani trajna povreda donjeg dela leđa i fraktura forntalnog dela lobanje, dok od eksplozije ima trajno oštećenje sluha praćeno konstantnim zujanjem u ušima. To je ipak nije sprečilo da se oproba u trčanju, iako se sve vreme borila sa žestokim hroničnim bolom i napadima panike. Godinu dana nakon napada Lynn je istrčala Bostonski maraton i postala inspiracija, naročito trkačima koji žele da se vrate trčanju nakon ozbiljne povrede.

 

Priča o posvećenosti koja je prerasla u hrabrost

 

Tokom jedne košarkaške utakmice 2016. godine, Matt Wetherbee doživeo je tešku povredu i ostao paralizovan. Kao profesionalni sportista, Matt se suočio sa potpuno novim stanjem svog organizma i tog trenutka je počela njegova duga i mukotrpna rehabilitacija. Njegova devojka Kaitlyn je dve godine nakon nesreće donela odluku da istrči Bostonski maraton i tako sakupi novac za izgradnju rehabilitacionog centra koji bi mu omogućio najpotpuniju rehabilitaciju.

 

 

Iako, nažalost, nije uspela da se kvalifikuje za jedan od najpoznatijih maratona na svetu, njih dvoje su organizovali trku koja je održana 9. aprila 2018, nedelju dana pre Bostonskog maratona i sakupili potreban novac.

 

Inspirativna priča o posvećenosti zdravom životu

 

Verovatno vam ime Todd Crandell na prvi pomen ne znači ništa. Međutim, ako vam kažemo da je to čovek koji je, nakon što se 13 godina borio sa zavisnošću od droge i alkoholizma, živeo kao beskućnik i imao nekoliko pokušaja samoubistva, počeo da trči kako bi se izlečio, njegovo ime dobija potpuno drugačiji prizvuk. Danas, potpuno trezan, Crandell u svojoj trkačkoj biografiji ima čak 28 Ironman-a, u kojima je učestvovao u 15 država na šest kontinenata. I tu se ne zaustavlja!

 

Crandell je ujedno osnivač fondacije Racing for Recovery, koja pruža pomoć zavisnicima od droge i alkohola na putu ka zdravijem životu.

 

Slabo srce ili srce od čelika

 

Lily Rancourt je u detinjstvu dijagnostikovana teška urođena srčana mana, zbog koje je imala čak dve operacije na otvorenom srcu koje nisu donele željene rezultate. Zbog toga joj je urađena transplantacija.

 

 

Iako su joj lekari rekli da će do kraja života sa sobom morati da nosi bocu kiseonika, to je nije sprečilo da mašta o učešću na trci Race for Every Child, koju organizuje bolnica u kojoj se lečila. Mama ju je, tokom oporavka od transplantacije, svakodnevno vodila na trčanje i zajedno bi prelazile nekoliko stotina metara laganim tempom. To je doprinelo da Lily posle 15 meseci, zajedno sa mamom koja je nosila bocu kiseonika, istrči trku dugu 5 km.

 

Dve godine nakon transpantacije, Lily je ponovo trčala trku, ovoga puta bez korišćenja kiseonika, dokazavši da je sve moguće ako to dovoljno jako želite!

 

Da li i nakon ovih priča ne možete da pronađete motivaciju za trčanje?

 

Run’n More tim

Trenutno nema komentara