Zanimljivosti
27.05.2020.

Šta kada želite da trčite, a vaš um kaže 'ne mogu'?

Zanimljivosti

Volim da kažem da je trčanje sport koji iziskuje i fizički i psihički napor, i da se njime vežba i telo i glava, odnosno izdržljivost. Nama trkačima svojstveno je to često razilaženje tela i glave. Nekada telo može, a glava ne može, u drugim slučajevima glava može a telo ne može... Razumem vas, koji god da je slučaj aktuelan kod vas.

 

 

Ipak, mnogo je lakše naterati glavu koja ne može da nastavi nego telo, jer vas teške noge usporavaju, bole i muče, a glavu samo treba da "prevarite". Trudim se da trčanjem pobedim svoje nesigurnosti i neko sam ko često uspeva da glavom prevari noge, tako što ignorišem bol ili uputim misli negde drugo. Najčešće samo stisnem zube i izdržim! Međutim, kada glava neće dalje, to se pretvori u razgovor dve osobe koje se nalaze u istom telu. Jedino što je bitno jeste da "osoba" koja priča kako možete da nastavite bude jača i nadmoćnija od one koja priča da ne možete. Međutim, kada je reč o vežbanju psihičke izdržljivosti, tu su stvari malo drugačije. Evo nekoliko saveta kako da u tome uspete. 

 

Budite kreativni tokom trčanja

Neka trčanje bude vreme za vašu kreativnost! Čak je i naučno dokazano da je čovek najkreativniji kada radi jednostavnu fizičku radnju koja podiže puls i gleda u plavu boju. To znači da je trčanje pored reke bingo kombinacija da budete super kreativni. Pre nego krenete na trčanje na koje ste se jedva naterali, smislite temu o kojoj treba da razmišljate i kojoj treba da nađete rešenje, i sigurna sam da će vam skretanje misli na temu, a ne na to kako vam je teško dok trčite, pomoći da psihički lakše istrčite tu distancu.

 

Bodrite sebe tokom trčanja

Znam, zvuči neobično, ali deluje, verujte mi na reč. Kada mi je teško, samoj sebi u glavi pevam "navijačke" pesme ili bodrim sebe. Ta pesma obično sadrži svega nekoliko reči ili, čak, izvučem tekst pesme grupe Beogradski sindikat: "Ceo život sam u treningu, da srušio bih prepreku… lutao po trnju ne po crvenom tepihu…’’ Poslušajte njihove pesme - sigurno će vam ti stihovi ući u glavu i biti način za samobodrenje kada vam je baš teško. Ako vam to ne pomaže, verujem da vam od pomoći mogu biti saveti za pronalaženje motivacije za trčanje.

 

 

Cilj je vaša mentalna snaga

Kada isplanirate trčanje i kada vas mrzi da to odradite, setite se cilja zbog kog ste počeli da trčite. Dok trčite, razmišljajte o tome kako ćete biti ponosni na sebe kada ostvarite svoj cilj i nemojte dozvoliti da vam drugačije misli uopšte prolaze kroz glavu.

 

Vremenom će vam biti lakše

Što se duže bavite trčanjem, to lakše savladavate "glavu" i njeno protivljenje toj radnji. Zato, kada ne ide, razmišljajte o tome kako će vam jednog dana to što vam je preteško biti običan lagani trening. Kada vaš motak uspe da izdrži fizički napor, biće sposoban da izdrži i ostale životne prepreke koje vas čekaju, pa na ovaj trening gledajte kao i na pripremu za život.

 

 

Mozak je organ koji se vežba

Ne mislim ovo bukvalno, jer mozak nije biceps ili triceps. Ali, kao što vežbate pamćenje, tako vežbate da budete istrajni u svojim namerama i da pobedite svoje slabosti. Kao što za trčanje ne treba da budete lenji, tako nemojte biti lenjivac i kada je mozak u pitanju, već se bacite na posao i uvežbavajte svoju istrajnost. Uostalom, setite se početaka i pitanja kako da počnem da trčim. Ako ste u tom trenutku uspeli da izađete na trkačku stazu, možete i sada.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara