Zanimljivosti
03.09.2020.

Kako vaše fizičke osobine utiču na mršavljenje i potrošnju kalorija?

Zanimljivosti

Sigurno ste primetili da, kada god skinete neku aplikaciju za trčanje ili stanete na traku za trčanje, obavezno i jedna i druga sprava postave pitanje "koliko imate kilograma?". Ukoliko je traka za trčanje novija, pitaće vas barem i koliko ste visoki. Da li ste se ikada zapitali zašto vama ove sprave postavljaju pitanja i šta to njih tačno tu zanima? Naše fizičke osobine najviše utiču na potrošnju kalorija i proces mršavljenja i zato vas razni uređaji pitaju za sledeće osobine:
 

Pol


Poznato je da žene zbog grudi i plodnosti imaju više masti od muškaraca, a da muškarci imaju po prirodi više mišića. Šta to znači u praksi? To znači da muški organizam sagoreva mnogo više kalorija od ženskog i da ukoliko muškarac želi da smrša to će mnogo brže i lakše i uraditi u odnosu na žene. Zato, da biste dobili najpribližniju cifru potrošnje kalorija dok trčite, uvek unesite i koji ste pol kako bi vaša aplikacija ili gedžet mogao što preciznije da izračuna potrošnju.

 


 

Visina

 

Ovo je još jedan podatak koji aplikacije traže, a skoro je isto bitan kao i pol. Visokim ljudima je potrebno mnogo više "goriva" kako bi se pokrenuli nego niskim. Uporedimo to sa automobilima. Većina džipova troši više benzina od recimo fiće. Baš zbog toga uvek unesite i ovu jedinicu, da biste što tačnije znali vašu potrošnju kalorija tokom treninga.

 


 

Težina


Sa težinom je skoro ista stvar - teži ljudi troše više od onih sa manje kilograma. Međutim, ovde je ključno to od čega je "napravljena" vaša težina, tačnije da li su u pitanju masti ili mišići. Poznato je da su mišići mnogo teži, a fizički manji od masti, pa osobe mogu da imaju istu kilažu a da izgledaju potpuno drugačije. Organizam sa više mišića sagoreva mnogo više kalorija od onog koji ima više masti. Kako to aplikacije znaju? Kod malo boljih aplikacija i gedžeta, pored pitanja koliko imate kilograma, imate i pitanje koliko često tokom nedelje trenirate ili u kakvoj ste fizičkoj formi i na osnovu toga aplikacija često može da pretpostavi kakvog je sastava vaš organizam i na osnovu toga može tačnije da izmeri potrošnju kalorija tokom trčanja.
 

 

Puls

 

Ovu stavku aplikacija ne može da vam meri osim ukoliko nemate sat ili traku koju stavljate oko grudi koja vam meri puls tokom trčanja. Na osnovu pulsa vaš gedžet može da vam kaže koliko je taj trening bio lak ili naporan za vas i koliko kalorija je potrošio.Iz ovog možete izvući da sve i svašta bez griže savesti mogu da jedu muškarci koji su visoki teški sa velikom mišićnom masom i da je njima mnogo lakše nego npr. ženama da održavaju svoj fizički izgled. Najbitnije je da se vi u svom telu osećate dobro i da budete zdravi, jer samo vi možete sebe učiniti dovoljno srećnima.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)