Zanimljivosti
31.10.2020.

6 NAMIRNICA KOJE TREBA DA JEDETE U NAREDNIH MESEC DANA

Zanimljivosti

Svako godišnje doba, pa i svaki mesec ima svoju hranu. Ta hrana je s razlogom sezonska, jer je svako voće i povrće najsvežije i najprirodnije baš tada kada mu je sezona, pa je potpuno logično zašto ga treba jesti u tom periodu. Priroda je sve to lepo organizovala! 

 

Vreme je gripa i sada već dosadnog i napornog korona virusa, a najbolji način da se zaštitimo od oba je da se pridržavamo mera, ali i da jačamo imuntet, kako redovnom fizičkom aktivnošću tako i zdravijom ishranom. Zbog toga treba da jedemo voće i povrće koje je sezonsko, jer ono ima najviše potrebnih vitamina za ovaj deo sezone. Ovo je 6 namirnica koje se moraju naći na vašem meniju u narednih mesec dana.

 

  • Jabuke - istina je da tokom cele godine jabuke preplavljuju pijačne tezge, međutim, one su sada najuksnije! Jedna jabuka na dan je prava mera za bilo kog čoveka, a sportista, poput vas, mogao bi barem dve dnevno da pojede. Jabuke imaju dosta vitamina C i imaju mnogo dijetalnih vlakana, tako da su u našem meniju dobrodošle svakoga dana.
  • Kivi - jednom prilikom sam čula da su dva kivija dnevno idealan način da se naš imunitet održava jakim i zdravim, pa će se tako virusi prosto odbijati o nas. Bilo to tačno ili ne, kivi je stvarno veoma zdrava voćkica, koja u sebi sadrži vitamin E, kalijum i bakar, vitamin C i vitamin K.
  • Pomorandže - kako izgovorim njihovo ime, tako me "zabole" receptori za kiselost. Ipak, pomorandže u svojoj sezoni znaju da budu slatkaste i vrlo ukusne, a svima je već poznato koliki su izvor vitamina C. Zato obavezno u užinu, naročito danima kada dugo ili često trčite, ubacite po koju pomorandžu.

  • Limun - ovu voćku već ne možemo da jedemo, osim onih baš hrabrih, ali zato možemo svuda da je uvrstimo i tako koristimo njene nutritivne vrednosti. Kada idete u kafić naručite limunadu, kada pravite salatu, umesto sirćeta iscedite limun, kada jedete ribu "namackajte" je sa malo limuna… jer je i on odličan izvor vitamina C.
  • Nar - svako ko ima korene sa mora sigurno OBOŽAVA nar! Tokom jeseni je nar najukusniji i najzreliji, a pored toga je dobar izvor vitamina A, K, kalcijuma i magnezijuma. Samo naučite kako da ga lako očistite i jedite ga kada god imate prilike.
  • Kruške - sada je pravo vreme da ih jedete. Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli, a dobar su izvor vitamina.

Predlažem vam da od svih ovih voćkica redovno pravite voćnu salatu koju možete da ponesete sa sobom na posao. Baš onda kada vam pada koncentracija i kada vam se mnogo jede nešto slatko, vi pojedete upravo vašu voćnu salatu i znaćete da ste učini nešto dobro za svoj organizam. Pročitajte još i šta i kada treba jesti pre trčanja.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka)