Zanimljivosti
04.05.2020.

ISHRANA KOJA ĆE VAS PROMENITI

Zanimljivosti

Da odmah na početku razjasnimo - ja nisam nutricionista ili ekspert za hranu, štaviše znam da napravim 5 jela od kojih su tri jaja na različite načine. Ipak, postoje neka opšta pravila ishrane koja utiču na svaku figuru. Istina je da neki imaju brži metabolizam, neki sporiji, neko ima bolju genetiku, neko lošiju, ali treba da znate da svaki organizam ocrtava način života i ishrane u telesnom izgledu. A kada već toliko trčimo i treniramo, neće nam biti teško ni da izbacimo nekoliko namirinica kako bismo došli do što boljeg izgleda, pogotovo sada kada dolazi leto.

 

U sledećim redovima sledi spisak namirnica koje treba da izbacite iz svakodnevne upotrebe. To svakako ne znači da ponekad ne treba da ih konzumirate! Ipak smo svi mi ljudi. 

 

Izbacite peciva iz ishrane

 

Zaobiđite pekare! Jednostavno, nemojte da ulazite unutra. Prejedanje pecivom se brzo pokaže na našem telu, dok je lisnato pecivo jedan od glavnih krivaca za pojavu celulita kod žena (naravno nije jedini). Možete da jedete domaću pitu, ali preporučujem da ona bude od heljdinog brašna i što nemasnija. Takođe, bilo bi dobro da vam to bude jutarnji obrok, nikako večera.

 

U pekaru ulazite samo ako idete po hled, ali onaj integralni i jedite ga kontrolisano. Nema potrebe da se nalazi na vašem meniju za sva tri obroka.

 

 

ZAMENA za peciva mogu da budu pirinač i krompir. Npr. možete da jedete pirinčane galete (znam da izgledaju kao stiropor, ali ako nađete ili napravite one sa semenkama i malo soli, biće mnogo ukusnije) sa jogurtom, humusom ili sa pinđurom ili ajvarom. Ako želite da zamenite kroasan sa čokoladom, uzmite galete i namažite kikiriki puter na koji ćete naseckati bananu ili neko voće. Uz ručak možete da jedete kuvani pirinač ili krompir na bilo koji način osim pomfrita - on se prži na ulju i zato ga izbegavajte.

 

Izbacite nezdrave slatkiše iz ishrane

 

Kad me pitate kako da ih ne jedete, ja kažem najjednostavnije rešenje - nemojte da ih kupujete. Izbegavajte slatkiše, a da biste se skroz odrekli veštačkog šećera, potrebno je nekih 7-10 dana i posle toga nećete ni imati potrebu za njima.

 

ZAMENA za slatkiše je voće. Jedite voće kad god u toku dana, jer je to jedan od najboljih načina da sagorite više, a unesete manje kalorija. Uveče bi trebalo da ga izbegavate, ali ako osetite potrebu vi slobodno pojedite. Neće vam se nište desiti od jedne jabuke ili banane.

 

Izbacite kupljene sokove iz ishrane

 

Izbegavajte sve vrste sokova - i gazirane i negazirane, jer su uglavnom svi prepuni šećera. Ispijanjem kupljenih sokova nepotrebno unosite veću količinu kalorija, a  da priom ništa niste pojeli.

 

 

ZAMENA za sokove je voda. Nisam neko ko preporučuje ceđene sokove, jer je mnogo bolje i kvalitetnije da pojedete to voće nego da ga iscedite i popijete. Međutim, ako vam se baš pije sok, uvek je bolje popiti sveže ceđen sok nego kupljeni.

 

Izbacite grickalice

 

Čips, grisini, krekeri, ma sve gricklice treba da odu u vašu prošlost, zato što možete mnogo da ih pojedete i tako ubacite 500, 600 kalorija a da niste pojeli jedan sveobuhvatan obrok.

 

Adekvatna ZAMENA baš i ne postoji, ali volim da preporučim neko povrće kao što su npr. paprike ili šargarepe koje možete usputno da grickate. Kada vam pak treba nešto kaloričnije da premostite između dva obroka, možete da pojedete šaku badema, oraha, kikirikija i ostalog koštunjavog voća, ali budite sigurni da je u pitanju samo šaka i ne više od toga.

 

 

Izbegavajte alkohol

 

Znam, znam… Sada se sigurno pitate šta je zamena za pivo ili vino. E, pa, nema je! Alkohol treba da izbegavate zato što vezuje vodu, pa vam posle konzumiranja organizam traži da jedete i tako ubacujete bespotrebne dodatne kalorije. Uostalom, i alkohol sam po sebi ima mnogo kalorija. Ne znači da jednom nedeljno ne treba sa društvom da popijete čašu piva ili vina, ali svakako ne treba da vam bude na listi namirnica koje redovno konzumirate.

 

Autor: Nela Bunčić (@yugoslovenka_)

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara